5.632
161

PvdA-gemeenteraadslid Rotterdam

Marco Heijmen is sinds 2006 gemeenteraadslid voorde PvdA in Rotterdam. Hij is lid van de Rotterdamse gemeenteraad sinds 2006. Hij voert het woord over de bestuurlijke inrichting van Rotterdam, het coffeeshopbeleid en de algemene plaatselijke verordening. Hij woont in Spangen.

Leefbaar Rotterdam moet afstand nemen van seksisme Baudet

Niemand zal begrijpen dat de wethouder een harde aanpak wil laten gelden voor sissende jongeren, terwijl hij het champagneglas heft met de man van wie diezelfde jongeren bedenkelijke adviezen meekrijgen

Door Marco Heijmen en Fatima Talbi

cc-foto: Al404

Op 8 juni presenteerde wethouder Eerdmans (Leefbaar Rotterdam) met veel tamtam de aanpak straatintimidatie. De boodschap: seksuele straatintimidatie is niet normaal. De PvdA staat vierkant achter deze boodschap. Dat veel vrouwen zich niet veilig voelen op straat vanwege het wangedrag van bepaalde heren is onacceptabel. Er moet een halt toegeroepen worden aan mannen die de grenzen van respect overgaan, beledigend en intimiderend vrouwen nalopen. In februari nog heeft Ahmed Marcouch namens de PvdA in de Tweede Kamer een initiatiefwet voorgelegd voor de strafbaarstelling van dit type wangedrag. Het is goed dat Rotterdam een campagne start om de norm te stellen, de norm bevordert met voorlichting en het overtreden van de norm strafbaar stelt.

Het is daarom verbijsterend dat Eerdmans, als politiek leider van Leefbaar Rotterdam, bekend maakte dat hij een verbond sluit met Thierry Baudet van Forum voor Democratie. Wie de uitlatingen van Baudet kent, weet dat deze man niet als norm heeft dat je vrouwen niet moet intimideren. “Gewoon nog even aandringen”, is zijn devies. Baudet verkondigt een vrouwbeeld waarin de vrouw niet wil dat je hun ‘nee’, hun weerstand respecteert. “De realiteit is dat vrouwen overrompeld, overheerst, ja: overmand willen worden.”

De geloofwaardigheid van de wethouder is abrupt verdampt. Niemand zal begrijpen dat de wethouder een harde aanpak wil laten gelden voor sissende jongeren, terwijl hij het champagneglas heft met de man van wie diezelfde jongeren bedenkelijke adviezen meekrijgen. Wil de wethouder zijn geloofwaardigheid herwinnen dan zal hij ferm afstand moeten nemen van de uitspraken van Baudet. Hij zal ook Baudet erop moeten wijzen dat hij prompt in Rotterdam de zwaarste boete krijgt, mocht hij zijn verwerpelijke ideeën in onze straten praktiseren.

Als Eerdmans erbij blijft geen afstand te nemen, dan blijven de uitspraken van Baudet aan hem kleven. Maar niet alleen de wethouder heeft zijn geloofwaardigheid dan te grabbel gegooid. Als Eerdmans verantwoordelijk blijft voor de aanpak straatintimidatie staat tevens de geloofwaardigheid van de gemeentelijke campagne op het spel. Dat kan de raad niet toelaten. Die verantwoordelijkheid moet dan worden overgedragen aan een collega-wethouder die niet besmet is met de uitspraken van Baudet.

De PvdA-fractie heeft voor donderdag 22 juni een interpellatie aangevraagd in de raad van Rotterdam.

Deze bijdrage verscheen eerder op de Rotterdamse opiniesite Vers Beton.

Geef een reactie

Laatste reacties (161)