1.296
23

Activist

Activist. Schreef tot nu toe pittige artikelen over wapenhandel, onduurzame voedsel en kleding, tax injustice, racisme en het disfunctioneren van het maatschappelijk middenveld. Tot juli 2011 directeur van Fairfood International (www.fairfood.org). Frank was tevens tot juli 2011 bestuurslid van de brancheorganisatie voor ontwikkelingsorganisaties Partos (www.partos.nl). Voor Fairfood was Frank werkzaam voor Amnesty International en Fairtrade Original. Hij komt uit het bedrijfsleven waar hij jarenlang werkzaam was als management consultant.

Eerlijke handel is ook eerlijk belasting betalen

Maatschappelijk verantwoord ondernemen behelst meer dan kinderarbeid en groene energie. Belastingontwijking hoort daar keihard bij.

Misschien koopt u vandaag, op de Internationale Dag van Eerlijke Handel, een reep slaafvrije chocolade of een tas van gerecyceld materiaal. Goed nieuws voor veel arme mensen die baat hebben bij eerlijke handel. Maar de manier waarop wij zaken doen in ontwikkelingslanden moet nog veel drastischer veranderen.

Geld flitst in onze geglobaliseerde wereld met grote snelheid heen en weer: van producerend land naar belastingparadijs en weer door naar het hoofdkantoor. Neem bijvoorbeeld een eenvoudige banaan: die wordt per boot van Brazilië naar Nederland vervoerd. Op papier maakt deze banaan echter een heel andere reis. De producten worden virtueel langs brievenbussen in belastingparadijzen zoals de Bahamas gestuurd. Op deze manier kan een fruitbedrijf tot wel 25% aan belasting ontwijken, die eigenlijk in het land van productie betaald zou moeten worden.

Het Westen geeft per jaar 120 miljard dollar aan ontwikkelingshulp. Tegelijkertijd lopen ontwikkelingslanden door oneerlijke belasting constructies van vooral westerse bedrijven minstens 284 miljard dollar per jaar aan belastinginkomsten mis.

In afwachting van afdoende internationale regelgeving, zouden bedrijven zelf het voortouw moeten nemen door af te zien van oneerlijke belastingpraktijken. Als een consultant adviseert om ‘een NV-tje’ op te zetten op de Kaaimaneilanden om zodoende de belastingdruk te verminderen, dan kun je daar als bedrijf ook voor bedanken. Dat is een ethische keuze. Net als de keuze om te zorgen dat er geen kinderarbeid aan je product kleeft.

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen is meer dan rekening houden met milieu en arbeidsomstandigheden. Op een fatsoenlijke manier omgaan met belastingverplichtingen hoort daar ook bij. Ik roep alle CEO’s en CFO’s daarom op om nee te zeggen tegen oneerlijke belastingconstructies. Gewoon, omdat je daar belasting moet betalen waar je je geld verdiend hebt. Logisch toch? 

Geef een reactie

Laatste reacties (23)