2.046
85

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Eerlijkheid is voor de dommen

Het wordt ook hier ineens voorstelbaar, waarom de Grieken of de Italianen hun belasting niet betalen.

Door de nationalisatie van SNS is de overheid nu verantwoordelijk voor het merendeel van de woekerpolissen die in Nederland verkocht zijn. Dat zijn er in totaal zo’n zeven miljoen. De houders betalen zich een ongeluk aan premies en kosten voor de verzekeringsmaatschappij en de tussenpersoon. Daardoor komt er van het voorgespiegelde resultaat weinig terecht.

De aldus gedupeerden zijn twee keer belazerd, eerst door een handige ‘adviseur’ en daarna door de zogenaamde ‘financiële ombudsman’ Wabeke die een oplossing bedacht waaraan de slachtoffers op zijn best een paar honderd euro overhielden. Een ezel stoot zich niet tweemaal aan dezelfde steen en daarom bereidt een actieve vereniging, Woekerpolis, een groot aantal processen voor om bij de rechter serieuze compensatie af te dwingen. Dezer dagen constateerde Nieuwsuur dat de rekening  dan naar de belastingbetalers gaat want die zijn tegenwoordig de eigenaren. Minister Dijsselbloem kon dat alleen maar beamen.

Zeg maar dag met het handje tegen elke serieuze verlaging van het financieringstekort als de rechter de miljardenclaims van de woekerpolisslachtoffers toewijst.

Dan gaan dus opnieuw de verantwoordelijken vrijuit net als in het geval van Amarantis en Vestia. Om met Femke Halsema te spreken: het is heel lelijk wat die bestuurders allemaal gedaan hebben, maar helaas niet in strijd met de wet. Zij kunnen niet worden aangepakt, maar de belastingbetaler helaas wel.

Wie altijd heeft gewerkt voor zijn brood, keurig belastingen en premie afdroeg, zonder morren aan alle verplichtingen voldeed en een duidelijke tegenprestatie leverde tegen een heldere prijs, die blijkt nu een dief van de eigen portemonnee.

Al dat fatsoen, al die eerlijkheid, hebben er alleen maar toe geleid dat hij nu aangesproken wordt om de financiële gaten te dekken die de hoogmoed van een stelletje graaiers heeft geslagen. Aan de top houdt men elkaar de hand boven het hoofd en speelt men elkaar de baantjes toe, zoals blijkt uit het feit dat de secretaris-generaal van het Ministerie van Economische Zaken nu voorzitter wordt van de Nederlandse Vereniging van Banken, een lobbyclub die de financials uit de wind moet houden.

Dit alles is fnuikend voor de moraal in Nederland. Je kunt maar tot één conclusie komen: eerlijkheid is voor de dommen. Dan wordt het ineens voorstelbaar waarom de Grieken of de Italianen – die al heel lang weten door wat voor een “elite” ze worden bestuurd –  hun belasting niet betalen. Ze zijn zo ook al grondig genoeg besodemieterd, denken ze.

Het kan niet anders of deze mentaliteit moet dezer dagen overal postvatten in de flatgebouwen en de rijtjeshuizen van dit ontmaskerde land: eerlijkheid is voor de dommen. Wellicht definiëren waarnemers uit de verre toekomst dit als de belangrijkste omslag die ons land in het eerste kwart van de eenentwintigstige eeuw doormaakte. Sindsdien – zeggen ze er dan bij – was de teloorgang van het ooit zo schitterende koninkrijk aan de Noordzee onvermijdelijk. Van gezamenlijke actie om een eind te maken aan alle misstanden was geen sprake. De Nederlanders trokken hun eigen plan in wat zij ervoeren als een jungle van bedrog en oplichterij. Iedereen probeerde slimmer te zijn dan de ander en het enige gezamenlijke wat zij overhielden, was hun ondergang. Het is ironisch bijvoorbeeld, zeggen de schoolmeesters van de toekomst er dan bij, dat ze in 2013 veel energie staken in een boek met toekomstdromen voor de koning, terwijl ze niet beseften wat voor een nachtmerrie ze ondertussen arrangeerden.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (85)