4.118
38

Schrijver en eerwraakdeskundige

Celal Altuntas (1972) is schrijver en eerwraak-specialist. Celal is geboren in Diyarbakir (Turkse Koerdistan) kwam als vluchteling op zijn twintigste naar Nederland. Zijn debuut "Het dorp van zeven broers" is recentelijk ook in het Turks uitgebracht. Celal is vooral betrokken bij de maatschappelijke en cultureel gerelateerde ontwikkelingen in Nederland.

Eerloze moord

Ze hebben haar verkracht, vermoord en daarna verbrand

Tot vandaag was Özgecan Aslan een onbekende voor ons allemaal, maar haar dood heeft haar via de sociale en andere media bijna wereldberoemd gemaakt. Özgecan was een 20-jarige jonge meid, woonde in de stad Mersin in Turkije, was nog student en had waarschijnlijk nog een heleboel dromen om in de toekomst te realiseren. Maar dat mocht niet van drie Turkse jongens. Ze hebben haar verkracht, vermoord en daarna verbrand en ergens op een sloperij gegooid.

Want volgens hun mentaliteit, volgens hun referentiekader hadden ze het recht om aan haar lichaam te zitten, tegen haar zin van haar lichaam te genieten en vervolgens haar te verbranden en ergens tussen het afval te gooien. Ze zullen waarschijnlijk van haar geschreeuw en verdriet hebben genoten en wie weet misschien gaven ze elkaar een high-five toen ze haar verkrachtten en vermoordden. 

Ze zijn nu opgepakt en het zal waarschijnlijk niet heel lang duren voordat ze weer vrijgelaten worden. We kunnen slechts hopen dat niet weer een Özgecan slachtoffer wordt van deze monsters, want Özgecan was niet de eerste en ik ben bang dat zij niet de laatste zal zijn. Je zou bijna zeggen dat Turkije geen veilig land is voor vrouwen. 

Mijn mening over deze moordenaars is heel duidelijk: levenslang opsluiten en de sleutel in de Zwarte Zee gooien. 

Kun je helemaal voorkomen dat dit soort monsters en moordenaars overal rondloopt? Nee, dat denk ik niet. Maar ouders, de gemeenschap en het hele sociale systeem kunnen wel het volgende doen:  

Leer je zoon van kinds af hoe hij met vrouwen moet omgaan en dat hij niet de bewaker is van de kuisheid van zijn zus, moeder, nicht en alle andere vrouwelijke familieleden. Hij heeft het recht niet om zomaar aan een vrouw te zitten wanneer hij dat wil of omdat hij een man is. Hij gaat niet over het lichaam van vrouwen. Hij heeft het recht niet om vrouwen te dwingen, te mishandelen, te verkrachten en te vermoorden omdat ze weigeren zich volgens de ouderwetse regels van jouw en zijn traditie, cultuur en religie mee te doen. Voed hem ermee op dat vrouwen net zoveel rechten hebben als hij. Leer hem vrouwen te respecteren. 

De maatschappij moet massaal dit soort incidenten veroordelen en de wereld voor dergelijke mensen kleinmaken. De overheid moet deze moordenaars zwaar straffen in plaats van belonen door ze voor een paar jaar op te sluiten en vervolgens weer vrij te laten. Het systeem, de maatschappij moet van onderaf werken aan een mentaliteitsverandering en van een taboe-, daad- en schaamtecultuur een praatcultuur maken. Anders is de gemeenschap en hele sociale systeem medeplichtig aan deze moord en andere vergelijkbare moorden.

 

Het nieuwe boek van Celal is: Het is je zusje! Eermoord in Nederland. (februari 2015)


Laatste publicatie van CelalAltuntas

  • Regen zonder modder

    Het leven van een asielzoeker in Nederland

    oktober 2016


Geef een reactie

Laatste reacties (38)