773
14

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Eetstoornissen

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: eetstoornissen nu ook vaker bij 50-plussers

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Eetstoornissen lijken vooral een probleem te zijn voor opgroeiende meisjes en jonge vrouwen, die in een onzekere periode van hun leven eruit willen zien als de modellen in de tijdschriften die ze zien en de sterren in hun lievelingsprogramma´s. Een hopeloze zaak, want het werk van modellen en sterren is nu eenmaal om eruit te zien of ze eeuwig jong blijven. Die kunnen dus zonder probleem een persoonlijke trainer inhuren en 5 uur per dag besteden aan hun uiterlijk. Lukt het dan nog niet, dan helpt de fotoshopper wel een beetje.

ABC nieuws brengt een reportage over hoe vrouwen van boven de 50 in toenemende mate last hebben van eetstoornissen. Net als Jane Fonda of Julian Moore zien die anorectische vrouwen er nog zo geweldig uit. Deskundigen denken echter dat het een uiting van midlife crisis is en zelf denk ik dat het er sterk op lijkt of vrouwen altijd gevoelig zullen blijven voor dat waar ze het zwaarst op worden afgerekend in hun leven: hoe ze eruit zien. Dat gaat verder dan een vetrolletje of een zwembandje, want er schuilt een hele wereld van moreel oordeel achter, die niet bepaald wordt door hoe mannen naar vrouwen kijken, maar ook hoe vrouwen elkaar beoordelen. Dat vetrolletje is immers bewijs dat je geen zelfcontrole hebt. Zo houden we elkaar gevangen in oordelen over hoe je moet zijn, wat je moet doen of laten, hoe je je moet gedragen, en hoe je eruit moet zien.


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (14)