1.193
5

live bij De Gids FM op Radio 1

Eetstoornissen: Wie is daar verantwoordelijk voor?

Brenda Stoter: Modewereld moet aan banden worden gelegd. Hasna el Maroudi: We moeten meisjes weerbaar maken

Eetstoornissen bestaan al door de eeuwen heen. Joop-opiniemaker Brenda Stoter meent dat de modewereld een flinke schuldaandeel hierin heeft. Jonge meisjes zouden onzeker worden van bewerkte foto’s die een onrealistisch beeld weergeven en catwalks met graatmagere modellen. Joop-redacteur Hasna El Maroudi erkent het probleem, maar denkt dat het probleem niet wordt opgelost als de modewereld wordt aangepakt.

In het Joop-debat van donderdag 12 april discussiëren Joop-redacteur Hasna El Maroudi en opiniemaker Brenda Stoter over dit ondernemer. Volg het debat vanaf 11.45 op DeGids.fm

Brenda Stoter kampte ooit zelf met een eetstoornis. Als 13-jarige meisje droomde ze van een leven als model. In een jaar tijd verloor ze 15 kilo, maar daarna ging het mis. Ze kon niet meer in een normaal ritme komen. Met vallen en opstaan leerde ze weer normaal eten. Terugkijkend op de periode van haar ziekte beseft ze zich dat er nog steeds niets is veranderd. De modewereld heeft nog altijd veel invloed op onzekere meisjes. Dat Israël nu een nieuwe wet heeft goedgekeurd die adverteerders verbiedt om modellen met een ondergewicht te gebruiken, vindt zij dan ook niet meer dan logisch. Wat haar betreft mag de modewereld nog verder aangepakt worden. 

Hasna El Maroudi vraagt zich echter af of daar de oplossing in zit. “Jonge meisjes en vrouwen trekken zich al eeuwen op aan ideaalbeelden”, meent ze. El Maroudi:

Eetstoornissen voorkom je niet door de modewereld aan banden te leggen en ‘normale’ vrouwen de catwalk op te sturen. Eetstoornissen voorkom je door de jonge meiden (en, hoewel zeldzamer: jongens) weerbaar te maken tegen de grote hoeveelheid beelden waar ze dagelijks mee geconfronteerd worden. Door het grotere plaatje te tonen achter de foto’s, achter de catwalks en achter het modellen-bestaan kan échte verandering plaatsvinden.

Lees de opiniestukken van Brenda Stoter en Hasna el Maroudi op Joop.nl:

Hasna el Maroudi: Dromen moet je niet verbieden, ook niet in de modewereld

Brenda Stoter: Modewereld werkt eetstoornissen wel degelijk in de hand

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (5)