945
2

journalist, zuchtmeisjesblogger

Ein-de-lijk een Glazen Huis vol vrouwen

Doorbreek met het Glazen Huis het glazen plafond

Gisteren werd bekend dat Eva Koreman overstapt als radio-dj van Q-music naar 3FM. Dat is goed nieuws.

Haarlem - Serious RequestDat maakt eindelijk de weg vrij voor een Glazen Huis in december, tijdens benefietactie Serious Request. met drie vrouwelijke dj’s: Annemieke Schollaardt, Roosmarijn Reijmer en Eva. Is het nog mooi verdeeld qua omroepen ook: Avro/Tros, VPRO en BNNVara.

Een statement? Nee, ik denk het niet. Gerechtigheid, eerder.

3FM was al de grootste hitradio-zender met de meeste vrouwelijke presentatoren (zes, met Eva erbij). Het merkwaardige is dat, met uitzondering van Radio1, er in Nederland niet één zender met landelijke dekking is waar vrouwen op prime-time (06-10u, 16-19u) te horen zijn. Dat is al jaren zo. En dat vinden we maar normaal. 

Waarom er geen vrouw op een zender als 538, Veronica, Q of 3FM (hitradio) te horen is? De redenen die het meest hoort: Omdat ze niet goed genoeg worden geacht. Omdat er weinig vrouwen zijn die de techniek goed in de vingers hebben. Omdat ze niet grappig genoeg zijn. Omdat ze van die hoge stemmen hebben. Uit onderzoek zou blijken dat mensen dat niet prettig vinden. Ik heb die onderzoeken nooit gezien. Als ze al bestaan, trek ik de waarheid ervan zeer in twijfel. In ons omringende landen (hallo Studio Brussel, hallo BBC) zitten vrouwen wel op prime time slots, luisteren Belgen of Britten dan met andere oren dan Hollanders? En waarom is het op Radio 1 minder problematisch? Daar praten ze nota bene langer dan op hitradio!

De onderschoven rol van vrouwen op hitradio is aangepraat, vergelijkbaar met ‘wetmatigheden’ als ‘een zwart model op een tijdschriftcover verkoopt minder’. Het is in radioland niet anders dan in de politiek, het zakenleven, de muziekwereld. Jongensclubjes houden er niet van als meisjes de boel komen versjteren, dan komen de drogredenen boven. Nee, vrouwen kunnen niet slechter jingles instarten, ja, ze houden net zo hard van het medium als mannen en als hun programma’s al verschillen van die van mannen, ligt dat eerder aan hun persoonlijkheid dan aan hun technisch vernuft of ‘hoge stem’.

Studio-Brussel-iconen Chantal Pattyn en Ayco Duyster. VPRO’s Lotje IJzermans. De dames die het jazzprogramma van de Franse zender FIP presenteren. Ze waren, en zijn, voor mij net zo elementair in mijn muzikale vorming als Fons Dellen, Gerard Walhof of Frits Spits dat ooit waren.  Niet vanwege hun geslacht, maar vanwege hun karakters. De onderkoelde charme van Pattyn, de muzikale grenzen die Duyster opzocht, de progressiviteit van IJzermans. Dat waren hun kwaliteiten en ja, het was ook nog’s mooi meegenomen dat ze prettige stemmen hadden. 

Je moet je, zo begrijp ik uit gesprekken met radiovrouwen, naar binnen vechten op grote zenders. Je moet twee, drie keer zo hard werken. Je voelt je verplicht twee, drie keer zo hard te werken, omdat je niet wil onderdoen. Omdat je geen aanleiding wil geven om als minder te worden beoordeeld. Voorbeeld is de recente woede die Henkjan Smits veroorzaakte bij 3FM’s Roosmarijn Reijmer. Ook daarin zullen vrouwen in beroepen anders dan radio-dj zich herkennen. En het is iets om net zo misselijk van te worden.

Dus ja, 3FM. Maak maar ’s een statement. Doorbreek met het Glazen Huis het glazen plafond. Laat eindelijk eens een Grote Radiogebeurtenis over aan enkel vrouwen. De Top 2000 op Radio 2 is nog nooit door een vrouw gepresenteerd, 538 voor Warchild is hengstenbal, de hitlijsten-van-de-eeuw die Veronica zo ongeveer elke week lijkt uit te zenden, is een potje pikmeten. Het Glazen Huis is een evenement dat groter is dan de dj’s, dat een succes is dankzij de inzet van luisteraars. Waar het niet zou moeten uitmaken wie er presenteert. Mannen of vrouwen. En als het dan niet uitmaakt, laat het dan maar ’s wel uitmaken. Roos, Eva en Annemieke kunnen radiomaken, kunnen interviewen, hebben persoonlijkheid, hebben smaak, hebben uithoudingsvermogen, hebben charme. Meer is toch niet nodig?

@Guuzbourg

cc-foto: Dietmut Teijgeman-Hansen

Geef een reactie

Laatste reacties (2)