784
28

Journalist

Johannes Dolislager (1989, Groningen) heeft al zijn hele leven iets met de journalistiek. Via de radio en de krantenwereld kwam hij uiteindelijk bij de VARA terecht waar hij werkt als internetredacteur. Toch kruipt het krantenbloed waar het niet gaan kan en daarom werkt hij in de avonden, vrijdagen en weekenden nog voor diverse huis-aan-huisbladen in Noord-Nederland. Gedurende zijn 7-jarige carrière daar heeft hij een netwerk opgebouwd en kwam daardoor op plekken die voor anderen gesloten bleven. Wat hij overgenomen heeft van het gebied is de nuchtere kijk op de wereld. Een feestje is leuk, maar hoeft zeker niet met kaviaar.

Elk weekend een mishandeling op het veld

Voetballers én bestuurders lijken niks van eigen lessen te leren

Ze leren het nooit! En dan heb ik het in dit geval over ‘onze vrienden’ die het elk weekend weer nodig vinden om elkaar te molesteren op een willekeurig voetbalveld. Ook dit weekend was het weer raak. Een 29-jarige Ossenaar werd opgepakt voor mishandeling van een 22-jarige speler uit het Brabantse dorp Zeeland. Het is elke week raak, maar ondertussen doet de KNVB niks.

Het was begin december toen grensrechter Richard Nieuwenhuizen een fatale tik kreeg van een twee totale idioten. De voetbalwereld sprak, terecht, schande. Hoewel het ‘slechts’ een ‘incident’ zou zijn, werd meteen geroepen dat het nooit meer mocht gebeuren. Alle bobo’s stonden vooraan om te vertellen dat het vreselijk was. Er zouden acties komen om de – vaak jonge – spelers na te laten denken over hun zonden. Het was KNVB-voorzitter Michael van Praag die vooraan stond met het opgeheven vingertje.

Inmiddels zijn we een kleine vier maanden verder. Wat er verandert is? Helemaal niks. In de winterstop zijn er wel wat besprekingen bij de verschillende clubs geweest. Iedereen werd opgeroepen na te denken over het incident en zijn of haar gedrag op en rond het veld, maar of het echt gebeurde? En of de juiste doelgroep bij deze acties betrokken werd? Ik vrees het niet.

Nee, ruim een kwartaal na het incident is er eigenlijk nog niks veranderd. Iedere maandag als ik wakker word kan ik op mijn telefoon via Twitter en verschillende nieuwsapplicaties lezen hoeveel voetballers, scheidsrechters en aanverwanten weer tegen de vlakte zijn gewerkt. 

Natuurlijk kun je zeggen dat tegenwoordig elk incident de media haalt, maar dat vertrekpunt in deze discussie is fout. Agressie hoort niet op het veld. Hetzelfde geldt voor discriminatie.

Het wordt tijd dat dit nu eindelijk eens uitgebannen wordt. Laat voetballers een voorbeeld nemen aan rugbyers. Daar geldt een beleid van ‘zero tolerance’ tegenover de scheidsrechter. Eén verkeerd woord en de bal gaat tien meter richting de tegenstander. Een gele kaart betekent tien minuten naar de bank. Alleen zo laat je mensen goed nadenken over hun zonden. Voor de KNVB zou hier een prachtige voortrekkersrol liggen, maar of daar de goede mensen aan het roer staan om dit proces te leiden, dat is een terechte vraag. Of moeten we wachten op nog een dode?

Volg Johannes Dolislager ook op Twitter

Geef een reactie

Laatste reacties (28)