Laatste update 15:22
2.353
67

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Elke beroepsgroep moet zijn eigen trekker ontdekken

Zolang de eisen van de leraren niet zijn ingewilligd, krijgt elke leerling ongezien een negen.

Op 6 november gaan de leraren staken. Het Journaal zal best wel een item maken over een leeg schoollokaal. Een professor geeft uitleg bij EenVandaag en als ze helemaal geluk hebben, zijn ze trending topic. Nee, dat wordt niks op deze manier.

Bij de Wereld Draait Door heeft Nico Dijkshoorn ons geleerd waarom: je moet een trekker huren om je zin te krijgen.

Het probleem is: met één trekker kom je niet ver. Het advies van Nico krijgt pas kracht als stakers hun eigen trekker ontdekken. De meeste beroepsgroepen hebben wel iets in hun gereedschapskist waar je maximale druk mee kunt uitoefenen. Dát moet je er uithalen als je werkelijk je doelen wil bereiken.

De schoolbesturen en het ministerie van Onderwijs lachen om een staking. Nou, dan staan de scholen een dagje leeg. Boeien!

Daarom moeten de leraren gebruik maken van hun krachtigste machtsmiddel: zij beoordelen hun leerlingen. Zij bepalen of ze overgaan en aan het eind van de rit het examen halen. Dat is de trekker die elke leraar ter beschikking heeft.

Welnu, zolang de eisen van de leraren niet zijn ingewilligd, krijgt elke leerling ongezien een negen, haalt iedereen zijn examen cum laude. Dat wordt gewoon standaard. Dus niet: weigeren proefwerken na te kijken en zo of standaard een onvoldoende geven zoals de leraar Duits uit de beroemde sketch, néé: je maakt iedereen blij met een negen. Inderdaad, daardoor worden alle diploma´s scheurpapier. En dat is ook de bedoeling.

De schoolbesturen en het ministerie weten wat ze moeten doen om te zorgen dat het ophoudt. En je niet laten chanteren door allerlei praatjes over de leerlingen die het slachtoffer zijn.

Elke beroepsgroep moet zijn eigen trekker ontdekken.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (67)