1.172
23

Schrijfster

Christianne Offermans (Chrisje), 37, schrijfster / auteur en werkzaam bij de overheid, bezit van jongs af aan een natuurlijk communicatief talent. Op haar eigen website, www.chrisje.info, schrijft zij herkenbare, grappige en ontroerende columns. Sinds 2014 is zij opiniemaker voor Joop.nl (BNNVARA). In 2014 was ze één van de winnende finalisten bij de landelijke schrijfwedstrijd Jouw Verhaal. In 2017 werd Christianne het eerste vrouwelijke redactielid van de GayKrant, waar ze sinds haar eigen coming out als columnist voor schrijft: daarnaast is ze auteur van de eerste live online geschreven thriller genaamd BODEM.Op de populaire Facebook pagina Chrisje volgen meer dan 17.000 lezers haar columns en quotes, altijd andersom denkend: een aantal van haar spreuken werd dan ook door Omdenken gepubliceerd.

Emancipatie vergt evrouwcipatie!

Want hoeveel werkgevers stimuleren parttime werken onder hun mannelijke werknemers?

cc-foto: Kevin Harbor

Het succes van emancipatie van de vrouw heeft veel te maken met de evrouwcipatie van de man.

Want waar de vrouw nu carrière kan maken – mits ze een paar glazen plafonds door durft te trappen en afkeurende blikken van medemoeders terzijde kan leggen – en haar eigen kost kan verdienen, blijft er naast het huishouden nog een grote, belangrijke en gezamenlijke taak over, namelijk de belangrijkste die er is: kinderen opvoeden.

De vrouw kan carrière maken, maar dan moet haar partner (man of vrouw overigens) ook water bij de wijn willen én kunnen doen.

Als mannen blijven volhouden dat zij niet parttime kunnen werken, blijft het kind netto onder de streep over. Er van uitgaande dat het opvoeden toch niet geheel door een buitenschoolse opvang gedaan kan worden, kiest de vrouw dan toch vaak voor parttime werk, vaak onder haar niveau.

Werkgevers moeten evrouwcipatie mogelijk maken door mannen toe te staan en zelfs te stimuleren parttime te werken. Vaak rust hier in -van oudsher door mannen gerunde- bedrijven nog een te groot taboe op, waardoor mannen het vaak niet eens durven te vragen aan hun baas.

Nu ligt hier natuurlijk een taak voor een aantal moedige mannen die niet bang zijn om dit taboe te doorbreken (want waar één voorop durft te lopen, volgen anderen vaak vanzelf), maar zeker ook voor de overheid en werkgevers (voor wie dit net zo goed geldt).

Hoeveel bedrijven communiceren met hun mannelijke werknemers dat parttime werken (al is het maar 80%) absoluut geen probleem is?

Hoeveel werkgevers stimuleren parttime werken onder hun mannelijke werknemers? Hoe veel bedrijven worden hiertoe gestimuleerd door de overheid?

Het mes snijdt aan twee kanten, zoals zo vaak: Maar zo wordt de man wel steeds minder “de man die op zondag het vlees komt snijden”, en kan de emancipatie zich nog verder ontwikkelen.

Dit artikel verscheen eerder op Chrisje.info

Geef een reactie

Laatste reacties (23)