871
20

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Emotionele intelligentie

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: emotioneel intelligente mensen herkennen leugens minder goed

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Emotionele intelligentie (EI) is een algemeen aanvaard begrip. Sommige mensen voelen gewoon goed aan wat andere mensen bedoelen, wat ze voelen, zijn medelevend en kunnen eigen emoties ook goed uitdrukken. Uit onderzoek blijkt nu dat mensen die van zichzelf vinden dat ze een grote emotionele intelligentie hebben slechter in staat zijn om bedrog te herkennen.

Een standaard vragenlijst werd gebruikt om de emotionele intelligentie van 116 onderzoekdeelnemers vast te stellen. Daarna werd de deelnemers gevraagd naar 20 filmpjes vanuit de hele wereld te kijken waarin iemand een oproep deed voor de veilige terugkeer van een missend familielid. Opvallend detail bij de filmpjes dat in de helft van de gevallen de oproep gedaan werd door iemand die juist verantwoordelijk was voor de verdwijning van of moord op het missende familielid. De deelnemers moesten aangeven of de oproep oprecht of vals was. Een grotere emotionele intelligentie ging vaker samen met groter zelfvertrouwen de ernst van de oproep te kunnen beoordelen en grotere sympathie voor de mensen in de filmpjes die voor de verdwijning of moord verantwoordelijk waren. Het bleek dat mensen met grotere vaardigheid gevoelens te herkennen of uit te drukken niet zo goed waren in het herkennen van leugens. Meestal denk ik bij een onderzoek ´wat moet je ermee´ en dan zie ik altijd wel een mogelijkheid er iets mee te doen. Hier niet. De grote vraag waarmee ik blijf zitten is hoe ze aan die filmpjes zijn gekomen.


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (20)