437
6

Doctoraal student en onderzoeker

Tibor Hargitai (1987) is een doctoraal student politicologie in Boedapest die onderzoek doet naar de invloed van eurosceptische partijen op het EU-beleid van de overheid. Hij is geboren en getogen in Nederland.

Empathie en hoop als ingrediënten voor de toekomst

'Stelt u zich als stemmer eens voor wat de beweegredenen van anders stemmenden zijn'

Deze verkiezingsperiode ging het veel over identiteit en de verschillende groepen in Nederland: blanke Nederlanders in de bijstand, de kleinkinderen van Turken die een x aantal decennia geleden naar Nederland kwamen, mensen die opkomen voor vluchtelingen, noem het maar op. De aflevering van Nieuwsuur op 13 maart was een goed voorbeeld van een dergelijke discussie.

Ik heb de verkiezingsstrijd van een afstandje gevolgd, in woon namelijk momenteel niet in Nederland, maar ben er wel geboren en getogen. Ik heb ook het besluit genomen om niet te stemmen deze verkiezingen, gezien ik het idee heb dat ik niet in de positie ben om over het lot van Nederland te beslissen terwijl ik er niet woon.

Terug naar de strijd tussen de verschillende groepen die graag willen dat Wilders de grootste wordt, en de groepen die bang zijn dat zijn PVV de grootste wordt. Een bijzondere vereenvoudiging zou je kunnen zeggen. En dat klopt ook. Populisme werkt net zo. De tweedeling tussen de corrupte elite die niets snapt van wat er onder het volk speelt, en ‘het volk’ dat het weer voor het zeggen moet krijgen.

Kijk die peilingen eens. Volgens de NOS zijn er maar liefst vier partijen die de grootste zouden kunnen worden! Wat zien alle stemmers in die partijen? Wint Buma’s christendemocratische partij zoveel stemmen, omdat de partijleider nogal scherp is geworden in de woorden die hij gebruikt tegenover migranten, om zo stemmen van de VVD en PVV probeert te snoepen? Zo ja, is dit waar partijen op gekozen moeten worden? Hoe hard politici tijdens de verkiezingen boven de andere partijen kunnen schreeuwen?

Stelt u zich als stemmer eens voor wat de beweegredenen van anders stemmenden zijn. Waarom denkt uw buurman er zo anders over dan u? Of omgedraaid, waarom zijn wij het zo met elkaar eens? Waar baseren wij onze argumenten op? Klopt het wel allemaal wat die politicus die wij zou geweldig vinden zegt? Waar berust hij of zij haar claims op?

Laat meer debatten tussen stemmers plaatsvinden. Kom tot constructieve discussies die niet polariserend werken, maar informerend werken. Daar is het deze verkiezingsstrijd te laat voor, maar ik hoop dat mensen zich zullen realiseren dat wij als Nederlanders, en wereldburgers, een tijd tegemoet staan die niet vanzelfsprekend geruststellend is. We kampen bijvoorbeeld met de grote gevolgen van klimaatverandering. Die gevolgen zien we nu in het zachte weer, maar die verandering kan in de niet te verre toekomst ook heel goed leiden tot migratiestromen die de migratiecrisis in 2015 als een beetje buikpijn doen voelen in vergelijking met de bevalling van een tweeling. Ook zijn de gevolgen van overbevolking niet te overzien. Technologische ontwikkelingen zijn prachtig, maar deze gaan zo rap; de gevolgen zijn niet te overzien en niet bij te houden.

Veel mensen in de wereld zijn bang. Bang voor het onzekere. U bent niet alleen. Angst voor een onzekere toekomst is helaas het nieuwe normaal geworden. De enige manier om daar bovenuit te komen is volgens mij juist niet te luisteren naar angstpredikers, maar door de onzekerheid tegemoet te stappen met een gezonde dosis hoop dat we er wat met zijn allen kunnen maken.

Vergeet alstublieft niet dat u woont in een land waar de democratie rijker is, en uw stem daadwerkelijk meer telt dan is de meeste landen op deze aarde.

Geef een reactie

Laatste reacties (6)