Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

En als we nou een inflatiegulden krijgen?

  •  
13-11-2011
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Het is wel spannend met geld omgaan, veel spannender dan in die saaie eurotijd
Verleden week was er nog een monetair econoom op de televisie die een terugkeer van de gulden of van een neuro wel haalbaar achtte. Dat moest je het natuurlijk in het geheim voorbereiden en plotseling aankondigen. Tegelijkertijd bevries je alle bankrekeningen want anders vlucht iedereen met zijn spaarcenten naar het buitenland. De banken zelf sluit je voor een dag of veertien. Mensen konden wel een week of wat zonder flappentap leven, dacht de professor.
Dit scenario komt angstig dichterbij. Zelfs Patrick van Schie, chef-partijgeleerde van de VVD, acht het een waarschijnlijk en misschien wenselijk scenario. En alle PVV-ers steken hun oranje-blanje-bleu uit als het eenmaal zover is.
Daarna – geloven vriend en vijand – keert een ijzersterke gulden (of neuro) terug. Zelfs de vrienden van de euro belijden dit geloof. Zij zijn tegen omdat exportnatie Nederland zich dan met zijn dure munt de markt uitprijst.
Ze verwijzen daarbij  naar de vorige crisis – die van 1929. Toen handhaafden de Nederlandse regering de gouden standaard onder meer omdat premier Colijn devaluatie een vorm van diefstal vond. Tot het niet meer ging.
Als nú de gulden terugkeert, zal hij niet worden gedekt door goud maar door de kracht van de Nederlandse economie en wat heet “het vertrouwen van de markten”. De economie  zal door het uiteenvallen van de eurozone onmiddellijk in zwaar weer geraken. De markten merken dat op.
Stijgende werkloosheid is de speld in de vastgoedbubbel: die ploft met één enkele zware klap. Banken kapseizen en de enige manier waarop de regering nog een beetje orde in de chaos kan handhaven, is geld bijdrukken want het alternatief is een maatschappelijke ontwrichting die tot opstand en geweld leidt. Knot wordt opzij geschoven ondanks protesten van het IMF. Een van de weinige bedrijven die hun winstmarge zien stijgen is Johan Enschedé en Zonen, waar de bankbiljetten worden gedrukt. Als het een beetje wil, loop je van tien naar veertig procent inflatie, niet per jaar maar per maand.
Hoe gaat U daarmee om? Als U verstandig was en dacht zoals de grote jongens, was U misschien wel eerder uit de euro gestapt. Toen U dit stukje las bijvoorbeeld.  Dat blijft gelden. Zorg dat je aan dollars komt en houd die. Yen is misschien ook wel goed, maar de Amerikaanse munt  ligt eenvoudigweg het meest voor de hand. U zult trouwens merken dat steeds meer prijzen in dollars worden uitgedrukt naarmate de inflatie toeneemt.
Wat U ook ziet, is dat het systeem “koop nu, betaal later” grotere vormen aanneemt dan ooit. Wel is het afgelopen met de twee jaar respijt. Het aanbod varieert nu van drie maanden tot een half jaar. In de prijzen van elk artikel op afbetaling is het inflatiepercentage verdisconteerd dat de detailhandelaar verwacht.
Wat is nu wijsheid? Als U gelooft dat de inflatie sneller zal stijgen dan die winkelier, koopt U op afbetaling want dan boekt U zoete winst. Besef wel: als die MKB-er met zijn mooie praatjes meestal slechter gokte dan zijn klanten, was hij al lang failliet.
Tip: koop een duurzaam gebruiksartikel zoals een nieuwe auto, die U niet gebruikt maar bewaart als appeltje voor de dorst.
Bekijk minimaal twee keer per dag de koers van de gulden tegen de dollar en andere stabiele munten. Geld dat U niet in dollars om kunt zetten, geeft U onmiddellijk uit. Of U zet het op een spaarrekening. De regering maakt maandelijks de rente-opslag bekend die bedoelt is om het wegsmeltend effect van de inflatie te keren.
Uw bankrekening gaat er dus steeds indrukwekkender uitzien maar de tegenwaarde in dollars stijgt niet. U maakt zelfs een beetje verlies. Dat dit systeem de inflatie nog meer aanjaagt, neemt de regering voor lief. Henk en Ingrid mogen tenslotte niet van hun spaarcentjes worden beroofd. Daarom gaan de lonen ook elke maand omhoog met hetzelfde percentage als dat van de rente-opslag.
Lenen is een gok. U hebt allang geleerd om niet meer te schrikken van tientallen procenten rente per maand. ’t Is net als met dat afbetalen. Als de inflatiestorm lekker blijft waaien, haalt U zich geen ondraagbare lasten op de hals. Aan de andere kant: een ongeluk zit in een klein hoekje.
Het is wel spannend met geld omgaan veel spannender dan in die saaie eurotijd.
Al gauw duizelt het je van de miljoenen in de portemonnee. Daar wordt wat op verzonnen. Zodra je voor een dollar of twee een miljoen gulden moet neertellen, voert de overheid een nieuwe gulden in en schrapt drie nullen. Daardoor blijft het allemaal overzichtelijk.
Ik bedoel: iedereen denkt nu dat die gulden straks staat als een huis. Maar “staat als een huis” betekent in dit nieuwe tijdsgewricht eerder onzekerheid en een zwak financieel fundament. Of niet soms?
Update: Het is bekend aan wie Geert Wilders de opdracht heeft gegeven om het onderzoek te doen naar de kosten en baten van de euro. Dat is het bedrijf Lombard Street Researach van de Britse econoom Tim. G. Congdon. In de jaren negentig gaf hij adviezen aan toenmalige conservatieve kabinet. In 2010 probeerde hij zonder succes het parlement in te komen als kandidaat van de UK Independence Party. Hij is erevoorzitter van de Freedom Association, een anti-Europese pressiegroep, die zich verwant voelt aan de Amerikaanse Tea Party beweging.  Hier legt Congdon uit wat naar zijn idee de problemen van de euro zijn.  

Meer over:

opinie, economie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.