566
6

Dichter/filosoof

Matthijs Ponte (1982) is dichter, filosoof, mededirecteur van het internationale literatuurfestival Read my World, voormalig coördinator van Stichting Perdu, medewerker van de werkgroep Caraïbische Letteren en onderdeel van het collectief Schijnheilig. Hij schreef stukken voor ondermeer Awater, de Reactor, Joop, Vooys en DWB en maakte programma’s voor Perdu en Schijnheilig. Samen met Joost Baars is hij producent en presentator van de podcast VersSpreken.

En hup, zo weer de straat op

Co-auteur: Ernst van den Hemel, Schijnheilig.org: Staat schuift verantwoordelijkheid papierlozen van zich af

Vrijdagochtend 30 november werden er door de Amsterdamse politie meer dan 90 papierlozen uit een actiekamp in Osdorp verwijderd. Zij stonden daar om hun even heldere als onmogelijke positie te benadrukken: wij kunnen blijven noch vertrekken, dus zijn wij nu hier.

 De ontruiming vond plaats op last van het college van B&W. In het aktiekamp zou de situatie om hygiënische redenen niet langer houdbaar zijn. Burgemeester Van der Laan bezocht een avond eerder het kamp met een waarschuwing: vertrek of weet je verzekerd van vreemdelingendetentie. Daarmee wist de gemeente zich van een schone taak ontdaan: het openbare orde probleem is opgeheven.

Voor de papierlozen is er daarmee niets opgelost. Zij staan er net zo voor als aan de vooravond van het actiekamp: overgeleverd aan de straat. Een groot deel van de vluchtelingen is de nacht na ontruiming zonder enige zorg direct weer op straat gezet. Zij hebben vanavond een slaapplaats gevonden in een bunker in het Vondelpark. Een ander deel vond een plekje bij particulieren elders in de stad. In een structurele oplossing is echter niet voorzien. Zaterdagochtend staan de mensen weer op straat.

De vluchtelingen hebben met hun actiekamp een beroep willen doen op de samenleving: zoek een oplossing voor onze situatie. Geef ons onderdak; een kans op een menswaardig bestaan. De overheid is nu aan zet. Het is onacceptabel dat zij in deze situatie geen gehoor geeft. Het is onacceptabel dat onder invloed van een Haagse law and order mentaliteit de overheid liever mensen verder de illegaliteit indrukt dan een menswaardige opvang te bieden en het is onacceptabel dat gemeentes hier niet tegen in durven te gaan. Het is onacceptabel dat een hele bevolking medeplichtig wordt gemaakt aan een mensonwaardig ontmoedigingsbeleid.

Burgemeester Van der Laan stelt dat het niet aan de stad Amsterdam is om alle problemen van de wereld op te lossen. Nog veel minder is het aan particuliere initiatieven om basale menselijke zorg op zich te nemen. De vluchtelingen wensen niet meer dan een erkenning van hun aanwezigheid en de handeling die daarop dient te volgen. Het is aan de staat om aan die oproep gehoor te geven.

Vanaf zaterdagochtend 11 uur zwerft er weer een groep vluchtelingen door de straten van dit land, zonder uitzicht op enige menswaardige toekomst. Collectief Schijnheilig vindt het een schande dat men over een kwetsbare groep mensen alleen maar spreekt in termen van criminalisering en egoïsme  Wij vinden het een schande dat het op de schouders van de bevolking neerkomt om voor een simpel onderkomen te zorgen. Wij wijzen erop dat er meer dan genoeg panden leegstaan om mensen die eindeloos tussen wal en schip vallen een dak boven het hoofd te geven.

Dit artikel verscheen op de website van Schijnheilig, een rondzwervend collectief dat zich inzet om ongebruikte ruimtes te betrekken en te veranderen in creatieve, vrij toegankelijke en non-commerciële ontmoetingsplaatsen waar onder andere beeldende kunst, muziek, theater, poëzie, lezingen en alles daartussen en buitenom samenkomen.

Geef een reactie

Laatste reacties (6)