2.963
67

Hans Groen [1963] is zelfstandig ondernemer en bestuurslid van
GroenLinks Midden-Drenthe. Geboren in Noord-Brabant en sinds 2002 woont
Hans Groen in Mantinge, Drenthe. Hans Groen is adviseur op het gebied
van organisatie effectiviteit en Supply Chain Management. en heeft
opleiding in bedrijfseconomie en logistieke bedrijfskunde. Als
fractielid neemt hij de verantwoording voor het webbeheer en is
recentelijk toegetreden tot het bestuur voor het financiele beheer. Hij
heeft een eigen weblog op http://hgroen.wordpress.com/

En wat doet Sabine Uitslag voor Nederland?

Weer slaat zij de plank volledig mis

Na publicatie van haar stuk in Zorg & Welzijn over mantelzorgers, ontstak een storm van protest. In een reactie komt het CDA-Kamerlid niet verder dan dat zij verkeerd begrepen is. Moeiteloos wipt ze nog even door, door zich af te vragen wat alle niet-mantelzorgers doen voor hun land. En weer slaat zij de plank volledig mis, waardoor men zich afvraagt wat Sabine Uitslag eigenlijk voor Nederland betekent?

Vrijwilligers
Wat doet die gemiddelde Nederlander dan voor zijn land? Wel, heel erg veel beste Sabine. Maar liefst 5,6 miljoen Nederlanders van 18 jaar en ouder, zijn actief als vrijwilliger. Dat is 44% van alle volwassenen. Voor Europese begrippen een ongekend hoog percentage. Daarin wordt nog geeneens meegerekend die vriendendienst of hulp aan familie bij calamiteiten. De bereidheid om wat te doen voor dit land is extreem hoog. Met name sportverenigingen kunnen op veel hulp rekenen. In het staatje is ook opvallend de hoeveelheid vrijwillige verzorging. Is dat wat je bedoelt Sabine? Wees gerust. Dat doen die Nederlanders allang. Daar hebben ze het opgestoken vingertje van het CDA niet bij nodig.

Dan draait de vraag zich om: Wat doet de Overheid voor die vrijwilligers? Niet veel goeds. In het kader van de bezuinigingen gaan veel verenigingen langs de lat. Culturele organisaties gaan sowieso over het randje heen door het rancuneuze beleid van dit kabinet jegens Kunst & Cultuur.

Mantelzorgers

Volgens het SCP geven:

* ongeveer 3,5 miljoen mensen mantelzorg aan zieken en gehandicapten.

* Daarvan 1,7 miljoen in relatief zeer ernstige zorgsituaties.

* Een op de 5 mantelzorgers geeft hulp aan 2 of meer personen.

* 71% van de mantelzorgers onder de 65 jr, combineert dit met een betaalde baan.

* Werkende mantelzorgers leveren vooral vrije tijd in [yep, de yogales].

* 17% is zwaar overbelast door de mantelzorg.

* 15% ervaart een achteruitgang in de eigen gezondheid.

Duidelijke en harde cijfers die werkelijk eisen dat politici zorgvuldig in hun berichtgeving zijn als het mantelzorgers betreft. Maar niet voor Sabine Uitslag. Ongenuanceerd, onnadenkend zet zij deze groep keihard in de hoek en durft zich nog af te vragen wat de Nederlander voor zijn land doet. Sorry Sabine. Je spreekt over naoberschap [Drents] maar laat duidelijk zien dat je niet beseft waar je het over hebt. Je reis is amper begonnen en je hebt je conclusie al klaar. Alsof de Nederlander een onverschillig individu is, die zijn buren laat verrekken. We zijn wel bot in dit land, maar niet zo bot.

Eerder zou ik trots zijn op dit land dat zoveel vrijwilligers kent en zoveel mensen die het loodzware mantelzorg op zich willen nemen. Die neem je niet de maat met de opmerking: ‘Wat gaan jullie morgen voor de samenleving doen?’

Ook te lezen op het weblog van Hans Groen

Geef een reactie

Laatste reacties (67)