1.717
2

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

En ze leefden nog lang en gelukkig

Het echte geheim van een goed huwelijk

Wat zorgt voor een duurzaam huwelijk? Het is de belangrijkste vraag voor mensen die net het jawoord hebben gegeven. Sinds kort weten we het antwoord. Heren: Zorg dat ze tevreden is, dan blijft ze bij je en ben je gelukkig. Dit vonden Amerikaanse onderzoekers van de Rutgers University: zolang de vrouw tevreden is met haar huwelijk is de man gelukkiger, los van wat hijzelf van zijn huwelijk vindt.

Het artikel over hun bevindingen is te vinden in het oktobernummer van het tijdschrift Journal of Marriage and Family. Dus als vader moeder tevreden houdt wordt hij er zelf gelukkig door. Hoe moet je zoiets onderzoeken?

Voor deze analyse werden de gegevens van 394 koppels gebruikt die in 2009 aan een onderzoek meededen naar inkomen, gezondheid en handicaps. Een van de partners moest daarbij minstens 60 jaar zijn en de huwelijken duurden gemiddeld 39 jaar.

Om de kwaliteit van het huwelijk vast te stellen moesten de mannen en vrouwen een aantal vragen beantwoorden: voel je je gewaardeerd in je relatie, ben je vaak aan het kibbelen, voel je je begrepen of werkt hij/zij op je zenuwen? Bovendien hielden ze een dagelijks dagboek bij waarin ze noteerden of ze de voorbije dag gelukkig waren geweest.

Als je al 39 jaar of meer bij elkaar bent moet er wel sprake zijn van tevredenheid over het huwelijk en dat bleek ook uit de cijfers. Gemiddeld scoorden de deelnemers aan het onderzoek hun relatie als een vijfsterrenhuwelijk (zes was het hoogst haalbare), waarbij de mannen wat meer sterren aan hun huwelijk gaven dan de vrouwen. Wat niet vreemd was is dat hoe meer sterren hun huwelijk had, des te tevredener ze met hun leven waren en hoe gelukkiger ze zich voelden.

Als de man ziek werd werden hun vrouwen ongelukkiger, terwijl dat andersom niet het geval was. Dat zou komen doordat vrouwen meestal voor een zieke echtgenoot zorgen, terwijl mannen die zorg meestal aan hun dochter overlaten.

Je vraagt je af waarom je dit allemaal wilt weten, maar de onderzoekers hebben een antwoord op die vraag. Een goed huwelijk is een buffer tegen de stress die je in je latere leven hebt als lichamelijke kwalen, chronische ziekten en de dreiging van overlijden om de hoek komen kijken. Een man investeert daarom in het tevreden houden van zijn partner. De vrouw zou beter in haar dochter kunnen investeren, want daar heb je meer aan als het puntje bij paaltje komt.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag: 
klik hier voor een overzicht


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (2)