1.493
32

Oud-minister van Milieu

Jacqueline Cramer (Amsterdam, 1951) werd in de jaren 1970 gegrepen door het rapport van de Club van Rome en heeft zich sinds die tijd sterk gemaakt voor een duurzame samenleving. In 1976 studeerde Cramer af als biologe aan de Universiteit van Amsterdam. Daarna was zij als medewerkster verbonden aan de Universiteit van Amsterdam, waar ze in 1987 promoveerde.

Tot 2007 was Cramer hoogleraar duurzaam ondernemen aan het Copernicus Instituut van de Universiteit van Utrecht. Daarvoor was ze achtereenvolgens hoogleraar milieumanagement aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam, hoogleraar aan de Katholieke Universiteit Brabant en bijzonder hoogleraar milieukunde aan de Universiteit van Amsterdam. Ook werkte ze als adviseur bij TNO. Vanaf 1999 heeft ze naast haar wetenschappelijke activiteiten een eigen adviesbureau op het gebied van duurzaam ondernemen geleid. Zij heeft vele nevenfuncties gehad, waaronder kroonlid van de Sociaal Economische Raad en diverse commissariaten.

Jacqueline Cramer maakt zich al haar leven lang sterk voor een beter milieu. Als milieuactivist, als wetenschapper, in het bedrijfsleven, en de laatste jaren in de politiek. Haar motto is ‘duurzaamheid is van iedereen’. Op Joop.nl zal ze opiniestukken schrijven over duurzaamheid, energie en politiek.

Energie is een sociale kwestie

Een dikke negen op de eindlijst. Zo ervaar ik het onlangs gepubliceerde CBS-cijfer dat negen procent van de stroom in onze stopcontacten tegenwoordig duurzaam opgewekt is.

Vanzelf is het niet gegaan, ik heb er hard voor moeten knokken. Maar de kabinetsdoelstelling voor 2010 is nu al gehaald, zodat er een vol jaar tijd gewonnen is.

Duurzame energie is goed voor het klimaat, maar maakt ons ook minder afhankelijk. Minder afhankelijk van grillige regimes die fossiele brandstoffen leveren. Minder afhankelijk ook van schommelingen in de olieprijs op de mondiale markt. Het CBS- bericht is zeker welkom in het licht van een rapport van zakenbank Goldman Sachs dat afgelopen maandag verscheen. Daaruit bleek dat de olieprijs snel tot wel 95 dollar kan stijgen. Vergelijk: een jaar geleden kostte een vat olie 40 dollar.

Achter die nuchtere cijfers gaat menselijk leed schuil, voor honderdduizenden Nederlandse gezinnen. Zij hebben al moeite de eindjes aan elkaar te knopen door de aanhoudende economische crisis.  Hogere olieprijzen leiden tot stijgende energierekeningen. Gezinnen houden nog minder over aan het einde van de maand.

Energie is een sociale kwestie. Dat heb ik altijd zo gezien. Goed beschouwd zijn wij gevangen in de slavernij van het zwarte goud. Het promoten van duurzame energie (windmolens, zonnepanelen, bodemenergie en biobrandstof) is een vorm van emancipatie. De andere kant van deze medaille is energiebesparing. Het doet me pijn aan de ogen om te zien hoeveel koopkracht er maandelijks wegvloeit door de gaten en kieren van slecht geïsoleerde woningen. Dit treft juist de portemonnee van de meest kwetsbare gezinnen in huurhuizen. Alsof ze iedere maand een emmer leeggooien.

Ik vind dat deze sociale misstand moet stoppen. Het kabinet had al een paar goede stappen gezet, denk bijvoorbeeld aan het crisispakket dat vorig jaar april gepresenteerd werd. Maar het is nog te vrijblijvend. Om te beginnen moet ieder huis een energielabel krijgen. Vervolgens moeten ieder huis met een slecht label aangepakt worden. De woningcorporaties en energiebedrijven moeten snel aan de bak. Ik had met Eberhard van der Laan alles gereed om hen daartoe te verplichten. Zelf bleken ze namelijk niet in staat om door te pakken. Daarom moet de overheid ze een strenge norm opleggen. Alleen dan gaat iedereen mee en wacht niet meer op elkaar.

Voor minder doe ik het niet: die negen procent duurzame stroom moet zo snel mogelijk  naar honderd. De gaten en kieren van woningen moeten gedicht. Als Goldman Sachs dán een explosie van de olieprijs voorspelt, is er geen reden meer voor paniek. Dan zijn we bevrijd van de slavernij van het zwarte goud. En dan pas prijkt er een 10 op het rapport.

Bekijk hier de CBS-cijfers.

Geef een reactie

Laatste reacties (32)