Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Energiebedrijven aan banden?

  •  
17-10-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
182 keer bekeken
  •  
ruttezml.JPG
De Europese Commissie gaat de handel in energiederivaten aan strengere regels onderwerpen
Komende woensdag presenteert de Europese Commissie nieuwe voorstellen voor de regulering van de financiële markten. Het plan behelst onder meer strengere regels voor de handel in energiederivaten, zoals opties en futures. De energiebedrijven vrezen dat hierdoor hun kosten met miljarden zullen toenemen. Als zij die kosten aan de consument zullen doorberekenen dan zal dat schadelijk zijn voor de economie, aldus de sector. Hans Alders, voorzitter van Energie Nederland, de branchevereniging van energiebedrijven gaat erover in debat met GroenLinks-europarlementariër Bas Eickhout.
Kijk en luister live naar het Joop-Debat bij De Gids FM , dinsdag 18 oktober om circa 11:45 uur op Radio 1. Reacties op dit artikel kunnen aan bod komen in de uitzending.
Energiebedrijven zijn nu nog vrijgesteld van veel financiële regelgeving. Zij vinden dat zij onnodig op kosten gejaagd worden omdat zij geen risico vormen voor het financiële systeem. Daar wordt in Brussel anders over gedacht. ‘Wanneer een energiebedrijf veel voor eigen rekening in derivaten handelt, en daar grote bedragen mee zijn gemoeid, is zo’n bedrijf wel degelijk relevant voor het financiële systeem’, aldus een woordvoerder van eurocommissaris Michel Barnier van interne markt.
De ongereguleerde miljardenhandel in afgeleide beleggingsproducten, ofwel derivaten, wordt gezien als een van de oorzaken van de financiële crisis die ontstond in 2008 na de val van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers. Regeringsleiders van de G20-top hebben in augustus 2009 afgesproken om meer waarborgen in te bouwen in de wereldwijde handel in derivaten
GroenLinks-europarlementariër Bas Eickhout is het met Barnier eens:
De kans is aanwezig dat de energierekening zal stijgen, maar dat is niet vergelijkbaar met de miljarden die we nu kwijt zijn aan de bankencrisis. Liever een iets hogere energierekening dan straks te maken hebben met een energiemarkt die volledig uit de hand is gelopen. Als je als energiebedrijf kan aantonen hoe je dat doet met die derivaten, en dat het bedoelt is om het risico af te dekken, dan is er niks aan de hand. Zo niet, dan krijg je te maken met die strengere regels. Er komt een tussenpersoon die de clearing gaat doen, de controle zeg maar. En energiebedrijven moeten een financiële dekking hebben, vergelijkbaar met bijvoorbeeld de pensioenfondsen. We hebben de mondiale crisis te danken aan totale onduidelijkheid en gebrek aan transparantie, als we nu niet ingrijpen, en er geen strengere regels komen, dan zie ik het gebeuren dat er straks allerlei hedgefondsen gaan opereren op de energiemarkt. Die dan voor 5 procent energie leveren, en voor de rest gaan handelen in derivaten. En dat we dan over tien jaar met de gebakken peren zitten.
Hans Alders is voorzitter van Energie Nederland, de branchevereniging van energiebedrijven:
We zijn in toenemende mate onderhevig aan regels. Wij vinden het niet meer dan logisch dat er regels zijn en komen. Maar deze regels schieten te ver door. We zijn niet hetzelfde als banken. Er is al toezicht, strengere regels zijn niet nodig. Deze strengere regels gaan ten koste van de marktwerking.

Meer over:

opinie, economie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.