6.108
140

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Eng kreng

Over het wegzetten van vluchtelingen als dragers van besmettelijke ziektes

De grote wegbereider van de nieuw Nederlandse haat, Pim Fortuyn, schreef het al in zijn zakbijbeltje de Puinhopen van acht jaar Paars: de allochtonen doen een onevenredig groot beroep op de medische voorzieningen. Dit gedachtengoed is in het zure milieu van de PVV een giftige verbinding aangegaan met andere vormen van vooroordeel.

Nu wordt het ingezet om de vluchtelingen uit het Midden-Oosten verder te demoniseren. Net zoals de joden in de middeleeuwen werden afgeschilderd als brengers van de builenpest, worden zij nu uitgemaakt voor de dragers van allerlei gevaarlijke ziektes en bacteriën, die resistent zijn geworden tegen onze antibiotica. Het PVV-kamerlid Reinette Klever treedt deze week uit de schaduw van Wilders met een artikel waarin zij de vluchtelingen neerzet als profiteurs van onze gezondheidszorg en besmettingshaarden tegelijk. “Asielzoekers brengen TBC, hepatitis, polio, cholera, tyfus en andere exotische ziektes met zich mee”. 

Ondanks deze constatering wil mevrouw de medische zorg voor asielzoekers zoveel mogelijk versoberen wat lichtelijk in strijd is met het verlangen de autochtonen tegen al die vreselijke ziektes te beschermen. Dat is echter niet verwonderlijk. Het enige wat zij beoogt is nieuwkomers in dit land associëren met ziektekiemen. Als ze dan ook nog kans ziet ze tegelijkertijd uit te maken voor profiteurs – ze gaan voor allerlei flauwekul naar de dokter, onderstreept zij in navolging van Halbe Zijlstra – is dat mooi meegenomen. Dat wil Reinette Klever. Ze schrijft: “We lijken wel knettergek door deze mensen met duizenden binnen te laten”.

Maar wat centraal staat is de modernisering, de aanpassing bij de eenentwintigste eeuw van de jood die de pest brengt: zieke asielzoekers zijn geen patiënten die hulp behoeven, maar risicodragers tegen wie het volk beschermd moet worden. En iemand die dat impliceert, zo’n eng kreng, maakt deel uit van een middelgrote partij in het Nederlandse parlement. Zij schrijft een bijdrage waar niemand van opkijkt omdat denkbeelden als de hare inmiddels deel uitmaken van het algemeen aanvaarde discours zoals dat routinematig naar voren komt in Buitenhof of bij Pauw.

Beluister dit opiniestuk hier 


Volg Han ook op Twitter

Het nieuwste boek van Han is De Mooiste Jaren van Nederland (1950-2000)


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (140)