Laatste update 11:05
11.692
72

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Engeland laat nu al zien hoe vrij en onafhankelijk we worden na een Nexit

Wat zal dat heerlijk zijn als we weer een vrij en onafhankelijk land zijn met Trump triomfantelijk herverkozen in het Witte Huis en Pete Hoekstra als zijn spreekbuis.

De gemiddelde Nederlander heeft groot belang bij een Nexit. Alleen zo kunnen we aan de knellende regelgeving uit Brussel ontsnappen en onze soevereiniteit herwinnen. Dan ligt de wereld aan onze voeten. We zijn vrij om met wie dan ook handelsakkoorden te sluiten. De andere landen in de wereld weten heel goed aan welke kant de boterham gesmeerd wordt.

Voorbeeld
Precies om die reden laat de Europese Unie het Verenigd Koninkrijk zo bungelen. De Brexit mag niet plaats hebben en als hij onverhoopt toch plaatsvindt, dan dient het Verenigd Koninkrijk daarvan maximale schade te ondervinden. Brussel – Juncker, Timmerfrans maar ook de grijnzende man in de coulissen Mark Rutte – Brussel wil een voorbeeld stellen.

Er is er maar één die roet in het eten kan gooien en die doet dat ook. Zijn naam is Donald Trump. Deze maandag stapt hij op Heathrow uit Air Force One. Dat moment is niet voor niets gekozen. Als de nood het hoogst is, is de redder nabij. Het Verenigd Koninkrijk heeft uiteraard een great deal met de Verenigde Staten in voorbereiding voor als straks – wie weet hoe snel met die dekselse Farage – de Brexit plaatsvindt. Woody Johnson, Trumps ambassadeur in Londen, heeft al wat suggesties gedaan over de inhoud van de geweldige deal, zo meldt de Guardian. Zij laten goed zien wat soevereiniteit betekent als je echt je eigen weg gaat en je niet laat omknellen door een of andere ever closer union.

De Britse overheid dient Huawei verre te houden van het toekomstige G5-netwerk maar daarentegen de grenzen wijd open te gooien voor Amerikaanse chloorkip.

NHS
Daar kan het niet bij blijven. Woody Johnson heeft de blik ook gericht op de National Health Service, de NHS, die alle Britten gratis gezondheidszorg garandeert. Het Amerikaanse bedrijfsleven moet een rol kunnen spelen in die NHS, aldus Woody Johnson. Alles wat verhandeld kan worden, moet op de onderhandelingstafel komen, zo zei hij, ook gezondheidszorg. Dat is ook logisch. Het is al gauw concurrentievervalsing als je marktwerking op bepaalde gebieden hindert of uitschakelt. Dat kun je moeilijk sanctioneren in een great deal. Nee dat kan niet. Vandaar dat de Verenigde Staten nu voor de Brexit vast waarschuwen. Het is zoals altijd in het leven: kiezen of delen.
Naar Woody moet je luisteren. Het is bekend dat Trump en hij sinds jaar en dag gabbers zijn.

De president zelf heeft trouwens ook al opmerkingen gemaakt over de door hem gewenste gang van zaken. Wat hem betreft wordt Boris Johnson de opvolger van premier May. Als Brexit-onderhandelaar kan men het beste Nigel Farage zenden.

Dit speelveld gaat Nederland ook betreden als het tot een Nexit komt en we onze soevereiniteit herwinnen en ons leven helemaal kunnen inrichten zoals wij dat willen zonder externe bemoeienis.

Het Verenigd Koninkrijk is ons voorland. Wat zal dat heerlijk zijn als we weer een vrij en onafhankelijk land zijn met Trump triomfantelijk herverkozen in het Witte Huis en Pete Hoekstra als zijn spreekbuis.

Vrij, onafhankelijk. Wie doet ons wat? Ere zij de Nexit en Thierry Baudet, zijn profeet.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (72)