1.224
59

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Enkelband voor bejaarden

Ouderen steeds vaker vast in eigen woning... Dát is de enkelband die het kabinet voor ouderen in petto heeft

Er is de laatste tijd veel te doen over enkelbanden en wie deze aangemeten zou moeten krijgen. Donderdag moet staatssecretaris Teeven zich daar zelfs over verantwoorden in de Tweede Kamer. Temidden van alle commotie wordt een belangrijke categorie van de bevolking vergeten die ook voor zo’n ding in aanmerking komt: de ouderen.

De ouderen? 

Natuurlijk komt er niemand van Justitie met een enkelband langs bij opa en oma maar de voorgestelde maatregelen rond de AWBZ hebben wel een vergelijkbaar effect. Bejaardentehuizen, zoals we ze nu kennen, hebben hun beste tijd gehad, zo valt uit het denken van de verantwoordelijke staatssecretaris (Martin van Rijn, PvdA) af te leiden. Ouderen ‘willen’ immers zo lang mogelijk zelfstandig blijven.  Ze mogen daarom pas naar een tehuis als het anders echt niet meer gaat, als ze volkomen invalide en dement zijn.

Wat betekent dat in de praktijk? Dat ouderen steeds meer vast komen te zitten in hun eigen woning. Naarmate de lichamelijke gebreken toenemen, wordt het steeds ingewikkelder om de deur uit te gaan. Nu zijn er wel allemaal hulpmiddelen, zoals trapliften en elektrische karretjes maar die worden één voor één uit het pakket gehaald. Nu al worden maatregelen voorbereid om ze voor rekening te laten komen van wie het dankzij spaarzaamheid zelf kan betalen. Dit heeft tot veel ophef geleid: waarom zouden vrolijke flierefluiters op hun oude dag wél alles gratis krijgen en nijvere bijen met een appeltje voor de dorst niet? Deze redenering past erg in de tijdgeest zodat de kans groot is dat ook armlastige bejaarden, of oude mensen die drie kwartjes per maand boven het bijstandsniveau zitten al niet meer voor een door de overheid gefinancierde traplift in aanmerking komen. Laat dat maar aan de gemeente over als uitvoerder van de AWBZ nieuwe stijl.

De plannen van het kabinet met de bejaardenzorg zullen leiden tot een eenzame oude dag voor velen. Je partner is overleden en jij zit opgesloten in je eigen veel te grote huis. Er komt niemand langs behalve misschien – als het echt niet anders kan – een haastige medewerkster van het schoonmaakbedrijf dat de thuiszorg eruit geconcurreerd heeft.

Dát is de enkelband die het kabinet voor ouderen in petto heeft.

Ik kan mij voorstellen dat ouderen in zo’n situatie véél liever een overzichtelijke kamer hebben in een voor mensen met gebreken gebouwd tehuis waar je via de lift de conversatiezaal kunt bereiken om daar je vrienden en je buren te ontmoeten. Het liquideren van de bejaardentehuizen zoals we ze nu nog kennen, kon wel eens een kostbare fout zijn. 

CC Foto: Jes OrquadiLink foto


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (59)