Laatste update 16 mei 2019, 08:38
6.659
84

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Er is meer om je kwaad op te maken dan de bezetters van Meat the Victims

Nu creëren we met onze industriële vleesfokkerijen – plekken van ongekende onnatuurlijkheid – nieuwe virusbommen, klaar om voor ons en onze kinderen fatale mutaties voort te brengen.

cc-foto: Amaury Laporte

De woede op de activisten van Meat the Victims is groot. Met de tijdelijke bezetting van een varkensboerderij in Boxtel maakten zij zich niet populair. Zelfs de Partij van de Dieren nam nadrukkelijk afstand: ze hadden de doodzonde van lokaalvredebreuk begaan en daarom zullen ze allemaal voor het hekje verschijnen. Minister Grapperhaus gaat zelfs persoonlijk op bezoek bij de boer die het ongewenste bezoek over zijn stalvloer kreeg.

Ja, de tijden van kraken en bedrijfsbezettingen zijn al lang voorbij.

Iedereen had daarentegen het volste begrip voor de boeren uit de omgeving die terstond verschenen en een dreigende houding aannamen. Auto’s van activisten kieperden zij onmiddellijk omver. Dit paste bij de actiestijl van agrariërs, die er Europabreed om bekend staan dat zij gewelddadige demonstraties organiseren als regeringen iets van plan zijn wat hen niet zint.

De jongens en de meisjes van Meat the Victims richtten in ieder geval geen materiële schade aan. Anders was dat wel breed uitgemeten in de media. Het enige wat zij deden was opnames maken van de werkelijkheid in de stallen waar de varkens verstoken van zonlicht en buitenlucht hun korte levens slijten. Uit de naar buiten gebrachte opnames was niet vast te stellen of de dieren zich veel aantrokken van wat om hen heen gebeurde. Zij bleven rustig in hun krap bemeten ruimte staan, al dan niet omgeven door biggetjes. De activisten eisten aan het eind van de dag dat zij zieke en gewonde dieren mochten meenemen maar daarvan zijn bij mijn weten geen beelden getoond.

Wel maakten de boeren buiten veel ophef, over het leed, de beesten aangedaan. De bezetters zouden de varkens zoveel stress hebben bezorgd, dat zij wel moesten worden afgemaakt. Ook hadden ze zich niet aan de hygiënische voorschriften gehouden. Nu waren er wellicht virussen binnengekomen en dreigden dodelijke epidemieën die over konden slaan naar de hele streek. Inderdaad is de boerderij uit voorzorg drie weken in quarantaine gesteld. Er mogen geen beesten in of uit. Dat afmaken (‘ruimen’ in de taal van de landbouwsector) is inmiddels van de baan.

Zo hebben de agrariërs en de met hen verbonden organisaties zoals boerenbonden en het Ministerie van Landbouw opnieuw het bewijs geleverd dat wij met een ongezonde sector te maken hebben. De leefomstandigheden en de doorgefoktheid van de varkens maken hen bijzonder kwetsbaar voor ziektekiemen. Ze zijn hun weerstand grotendeels kwijt. Zodra ze buiten de antiseptische werkelijkheid van hun hokken komen, leveren ze gevaar op. Zij zijn gereduceerd tot een levend onderdeel in een grote industriële machine. Dit in tegenstelling tot de varkens die oude bazen zoals ik zich nog wel eens in de modder hebben zien wentelen.

De publieke verontwaardiging blijft zich echter exclusief richten op de activisten van Meat the Victims. Woensdagochtend nog beschuldigde Wierd Duk hen bij WNL ervan dat ze stallen in brand staken. Uiteraard bracht hij in herinnering dat Volkert van der Graaf óók een dierenactivist was.

Dat is op zijn minst eenzijdig. Ongeveer tienduizend jaar geleden begonnen mensen voor het eerst met vee en kippen samen te leven. Dat maakte ze vatbaar voor tal van ziektes. Koeien- varkens- en pluimveevirussen maakten mutaties door zodat ze ook de mens aan konden tasten. Het duurde lang voor onze soort daar op een aantal punten immuniteit tegen ontwikkelde. Nu creëren we met onze industriële vleesfokkerijen – plekken van ongekende onnatuurlijkheid – nieuwe virusbommen, klaar om voor ons en onze kinderen fatale mutaties voort te brengen.

En dan heb ik gisteren nog spaghetti alla carbonara zitten eten ook, met varkensvlees bereid door een kok uit Apulië. Het was heerlijk en ik ga het vaker bestellen.

Update: Omroep Brabant heeft onderzoek gedaan naar de eigenaar van de in Boxtel bezette stal. Dat is de familie van Sleuwen. Vader Chris staat in Boxtel en omgeving bekend als de varkensbaron van Brabant. Boxtel is een van de locaties van het familiebedrijf dat de afgelopen jaren vaak negatief in het nieuws komt. Het protest van de boeren is door een van Chris’ zoons opgezet.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (84)