Laatste update 16:10
1.652
50

Schrijver en eerwraakdeskundige

Celal Altuntas (1972) is schrijver en eerwraak-specialist. Celal is geboren in Diyarbakir (Turkse Koerdistan) kwam als vluchteling op zijn twintigste naar Nederland. Zijn debuut "Het dorp van zeven broers" is recentelijk ook in het Turks uitgebracht. Celal is vooral betrokken bij de maatschappelijke en cultureel gerelateerde ontwikkelingen in Nederland.

Er is te weinig aandacht voor onzichtbaar geweld

Als gezinscoach kom ik zeker een keer per maand gevallen van kindermishandeling tegen

Girl & Cat; Frank Holl (1867)

Bij kindermishandeling denken mensen vaak aan seksueel of lichamelijk geweld. Onder hulpverleners en in de media is veel meer aandacht voor zichtbare vormen van kindermishandeling dan voor de onzichtbare. Het Nederlands Jeugdinstituut hanteert de volgende indeling:

 • Lichamelijke mishandeling:

zoals slaan, schoppen, bijten, knijpen, krabben, het toebrengen van brandwonden of het kind laten vallen.

 • Lichamelijke verwaarlozing:

het kind krijgt niet de zorg en verzorging waar het gezin gezien leeftijd en ontwikkeling behoefte aan en recht op heeft.

 • Psychische mishandeling:

ouders/verzorgers schelden het kind regelmatig uit of maken het opzettelijk bang.

 • Psychische verwaarlozing:

ouders/verzorgers negeren structureel de basale behoeften aan liefde, warmte, geborgenheid en steun van het kind.

 • Seksueel misbruik:

seksueel misbruik bestaat uit alle seksuele aanrakingen die een volwassene een kind opdringt.

Als gezinscoach kom ik zeker een keer per maand gevallen van kindermishandeling tegen. En dan gaat het vaak om onzichtbaar geweld. Een paar voorbeelden uit de praktijk:

 1. Mevrouw X is gescheiden van haar man en ze hebben een dochter van 10 jaar oud. Moeder en vader hebben elk een nieuwe relatie. Moeder houdt vaak tegen dat dochter op bezoek bij haar vader gaat. Moeder beweert dat haar dochter niet wil en bang is voor haar vader, want hij zou gewelddadig zijn. Na een paar gespreken bleek daar niets van waar te zijn. Vader had thuis overal foto’s van zijn dochter hangen en had een goede relatie met haar. Moeder had haar dochter zo ingeprent dat ze het verhaal moest bevestigen, wat ze in het begin ook deed, want kinderen zijn kwetsbaar en loyaal aan hun ouders.
 2. Gescheiden ouders met twee kinderen van 13 en 9 jaar. Vader gebruikt de kinderen als spion om aan informatie te komen over het leven van zijn ex. Wat hij hier doet is kinderen bewust of onbewust gebruikt voor zijn ego en emoties. Moeder heeft een nieuwe relatie en dat vindt hij moeilijk te accepteren. Moeder heeft een paar keer geprobeerd te zorgen dat hij stopt met dat navragen, maar hij bleef ontkennen dat hij dat deed. Tijdens het hulpverleningsproces gaf hij het echter wel toe en heeft beloofd er mee te stoppen en hulp te gaan zoeken voor zichzelf.
 3. Op initiatief van de moeder is het stel gescheiden. Ze hebben twee dochters van 13 en 11 jaar. Moeder zet de kinderen op tegen de vader. De ene keer zegt ze dat hij gewelddadig is, een andere keer beweert ze dat de kinderen bang van hem zijn, weer een andere keer zegt ze dat hij haar bedreigt, en dat gaat al jaren zo. Kinderen worden bij de vader weggehouden, weer toegelaten en weer weggehouden. Oudste dochter laat ze tegen haar vader zeggen: ‘Was jij maar niet mijn vader’. Kinderen en vader hebben echter heel goed contact met elkaar. Vader is betrokken bij de school van de kinderen. In de omgeving wordt hij een voorbeeldvader genoemd.

Het is uiterst noodzakelijk en belangrijk dat burgers hun ogen en oren openhouden en aan de bel trekken als ze kindermishandeling of kindermisbruik tegenkomen. Vaak zijn mensen terughoudend om te waarschuwen, omdat ze bang zijn dat de kinderen uit huis worden geplaatst. Kinderen worden inderdaad uit huis geplaatst als de ouders en omgeving hun veiligheid niet kunnen waarborgen. Mishandeling, zichtbaar en onzichtbaar, kan ernstige gevolgen hebben voor de kinderen, direct en op latere leeftijd. Veel voorkomende voorbeelden zijn: van huis weglopen (met alle risico’s van dien), zelfverwonding, eenzaamheid, depressie. Om dit soort gevolgen te voorkomen, is het noodzakelijk veel meer de aandacht te richten op het onzichtbare geweld dat kinderen wordt aangedaan.


Laatste publicatie van CelalAltuntas

 • Regen zonder modder

  Het leven van een asielzoeker in Nederland

  oktober 2016


Geef een reactie

Laatste reacties (50)