2.012
44

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Er klopt iets niet aan het Volkskrantinterview met ‘onze’ jihadi’s

Wie de antwoorden doorneemt, stelt vast dat zij in boekentaal zijn opgesteld of liever gezegd in het soort proza, dat je voor het internet in propagandabrochures aantrof 

Deze zaterdag bevat de Volkskrant een uitvoerig interview met Nederlandse Jihad-strijders in Syrië. Dat wil zeggen: iemand met de naam Abu Fidaa geeft antwoorden op via het internet gestelde vragen nadat hij die eerst in de groep gegooid heeft. De hoofdredactie van de Volkskrant staat in voor de authenticiteit van het interview. Abu Fidaa heeft ook foto’s opgestuurd waarop onmiskenbaar jihadi’s in Syrië poseren. Toch geloof ik er geen bal van dat de antwoorden van die jongens komen, althans voor het grootste deel.

De Volkskrant heeft de onbewerkte tekst op de website geplaatst. Het is een gigantisch verhaal dat op papier vele pagina’s zou vullen. Nu verklaart Abu Fidaa wel dat de gewonden de gelegenheid hebben om teksten te typen en communicatie te verzorgen (!) maar dan nog moet al dat overleg en het uitwerken van de teksten de moedjaheddin toch van de door Allah gesanctioneerde strijd tegen de Sjiitische sektariërs hebben afgehouden.
 
Tenzij er iets anders aan de hand is: wie de antwoorden op de vragen van de Volkskrant doorneemt, stelt vast dat zij in boekentaal zijn opgesteld of liever gezegd in het soort proza, dat je voor het internet in propagandabrochures aantrof. Het interview bestaat onmiskenbaar voor het grootste deel uit knip-en plakwerk. Ik ken geen woord Arabisch maar ik denk dat er verschillende vertaalde teksten bij zitten. En ook uit het Engels.  Ik zal daarvan een willekeurig voorbeeld geven:

Het is jammer dat zoveel moslims misleid zijn door de propaganda van Hezbollah. Hassan Nasrallah heeft een arsenaal van zo een 40.000 raketten, maar hij vuurt geen enkele raket af op Israël wanneer Gaza bloeddorstig en bruut wordt gebombardeerd. Zoals we hebben gezien in Operation Cast Lead in 2008, waarbij Israël meer dan 1400 Palestijnen in koele bloede heeft gedood in minder dan een maand tijd. Hetzelfde geldt voor Operation Pillar of Defense in 2012 waarbij Israël honderden Palestijnen heeft gedood en verwond in een week tijd. Met hoeveel raketten heeft Hassan Nasrallah de Palestijnen in Gaza toen bijgestaan? Inderdaad, met geen enkele. Maar nu is Hezbollah wel massaal toegesneld naar Syrië om Bashar bij te staan in zijn misdaden tegen het Syrische volk!

Veel moslims, en zelf geleerden, die misleid waren door Hezbollah zijn nu ook wakker geschud, zo zien we dat geleerden zoals Yusuf Al-Qaradawi ook fel uithalen naar Hezbollah en oproepen tot de Jihaad tegen hen, daar waar hij hen in het verleden nog als helden zag en misleid werd door hun. Dus wij zien dat deze bittere ontwikkelingen de ogen van veel Moslims gelukkig ook openen. Bovendien is het feit dat Bashar nu hulp zoekt bij Hezbollah ook een teken dat hij kracht aan het verliezen is.

Dat verzin je niet als negentienjarige strijder aan het front. Dat schrijf je over. Tevens valt op hoe verrassend weinig gedetailleerd Abou Fidaa is over het dagelijks leven achter het front. Ook hier lijken de antwoorden rechtstreeks ontleend aan bestaande propagandateksten. Datzelfde geldt over het weinige dat wij lezen over hoe het vechten voelt. Dat is om zo te zeggen niet “van het westelijk front geen nieuws” maar meer jongensboekenromantiek.
 
In de begeleidende verantwoording verklaart de hoofdredactie van de Volkskrant dat de communicatie tot stand werd gebracht door de fundamentalistische prediker Azzedine Choukoud, beter bekend als Abu Moussa. Hij wordt door ouders van jihadi’s ervan beschuldigd ronselaar te zijn. Choukoud meldde zichzelf bij de Volkskrant omdat hij zich zo ergerde aan de berichtgeving over Syrië in de Nederlandse media. Nu is Choukoud een islamgeleerde die doorkneed is in de leer en de teksten van het eigentijdse fundamentalisme. Ik denk dat hij grote invloed heeft gehad op het uiteindelijke resultaat van het interview. Wellicht heeft hij de teksten voor het knip- en plakwerk wel aangereikt en is het ‘interview’ in feite een door hem gewrochte constructie.
 
Althans, wie de tekst zelf leest, krijgt dit sterke vermoeden. Let ook op de zeer doordachte verborgen boodschap die in het interview zit: laat de jihadi’s gaan. Je hebt liever dat ze in Syrië strijden dan in je eigen straten. En op de ideologisch/theologische passages waarin de zogenaamd ‘ware’  islam wordt uiteengezet en die van andersdenkenden en vijanden (Hezbolla!) scherp wordt veroordeeld. Bekijk tenslotte de passages waarin heel precies en volgens de fundamentalistisch soennitische leerstellingen van Choukoud de zogenaamde rol van Israël wordt geschetst.
 
Het wachten is op iemand met specialistische kennis van het Arabisch en het Midden-Oosten die de afkomst van zoveel teksten in dit ‘interview’ blootlegt.

 

Volg Han ook op Twitter

 

Het laatste boek van Han van der Horst is: Nederland, de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (44)