373
14

live bij De Gids FM op Radio 1

Er moet een internationaal gerechtshof voor milieu-misdrijven komen

D66-Kamerlid: We hebben niet alleen een waakhond nodig die blaft, maar een die ook bijt als het nodig is

D66-Kamerlid Gerben-Jan Gerbrandy vindt dat er een Internationaal Milieu Gerechtshof moet komen. Alleen dan kunnen afspraken over duurzaamheid, milieu en gebruik van grondstoffen ook daadwerkelijk afgedwongen. Het Internationaal Gerechtshof in Den Haag beschikt al over de zogenoemde ‘Milieukamer’. Deze kan oproepen tot onderzoek en controles uitvoeren, maar niet ingrijpen.


In het Joop-debat van donderdag 16 mei discussieert D66-Kamerlid Gerben-Jan Gerbrandy met VVD-Kamerlid René Leegte over het Internationaal Milieu Gerechtshof. Kijk en luister naar het Joop-debat vanaf 11.45 op DeGids.fm

De Milieukamer moet opgewaardeerd worden tot een instantie die niet alleen blaft, maar indien nodig óók bijt”, zegt Gebrandy in een opiniestuk in Trouw.

VVD-Kamerlid René Leegte is het niet met hem eens. Hij vindt de huidige milieuwetgeving al voldoende. “Die werkt, dat zie je in zaken zoals Probo Koala en Exxon Valdez.” Volgens hem zou een dergelijk gerechtshof contraproductief werken. Een ‘bureaucratische papieren tijger’ zonder echte tanden.

Een Milieugerechtshof vindt Leegte symboolpolitiek. Gebrandy vindt juist dat er nu een daad gesteld wordt als een dergelijk Hof op de VN-Duurzaamheidsconferentie in Rio de Janeiro wordt ingevoerd. 

“Net als mensenrechten is het recht op een schoon milieu en het belang van het behoud van planten en dieren universeel”, stelt Gerbrandy. “We moeten die rechten internationaal kunnen afdwingen via een Internationaal Milieugerechtshof.”

Europarlementariër Gerbrandy leidt in juni de 11-koppige delegatie van het Europees Parlement naar de Wereld Duurzaamheids Conferentie van de VN in Rio de Janeiro. Staatshoofden komen daar bijeen om de overgang naar een groene economie te versnellen en armoede te bestrijden.

Met de groeiende wereldpopulatie en het stijgende welvaartsniveau hebben we in 2050 twee planeten nodig om de mensheid te onderhouden. Als we nu slimme keuzes maken, verduurzaamt de economie. Het is de enige manier om onze welvaart en die van komende generaties te garanderen. […] Je hebt er niets aan als Europa visquota afspreekt en Chili vervolgens rustig de Atlantische Oceaan leegvist.

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (14)