444
14

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Erbij horen!

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: Wat doen we allemaal om 'erbij te horen'

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Mensen leven in groepen en in welke cultuur ook, overal is er de behoefte ´erbij´ te horen. Wat doen we dan precies om bij de groep te horen of ,zoals we dat tegenwoordig nomen, in het netwerk te blijven? Onderzoekers van de Universiteit van Houston en de Universiteit van Texas deden experimenten waarbij mensen of genegeerd werden of afgewezen werden. Het bleek dat mensen die zich genegeerd voelden meer neiging hadden om opvallende merkkleding te dragen. Kijk eens in hoor erbij, ik draag het uniform. Mensen die afgewezen werden waren meer geneigd om vrijwilliger te worden of iets bij te dragen aan een belangrijk probleem om geaccepteerd te worden. Ze demonstreerden op die manier dat de groep ze niet kan missen. De resultaten van het onderzoek zijn te lezen in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Consumer Research.

Volg Ivan Wolffers op Twitter


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (14)