4.786
93

Schrijver en eerwraakdeskundige

Celal Altuntas (1972) is schrijver en eerwraak-specialist. Celal is geboren in Diyarbakir (Turkse Koerdistan) kwam als vluchteling op zijn twintigste naar Nederland. Zijn debuut "Het dorp van zeven broers" is recentelijk ook in het Turks uitgebracht. Celal is vooral betrokken bij de maatschappelijke en cultureel gerelateerde ontwikkelingen in Nederland.

Erdogans afrekening met Koerden en de oorverdovende stilte eromheen

Waarom hoor ik niets van de groep Denk? Pro Erdogan, of GroenLinks, PvdA, VVD, SP, CDA, D66, PVV en alle andere politieke partijen?

cc foto: John Snape
cc foto: John Snape

Ik was alle intimidaties en scheldpartijen en vernederingen aan mijn adres beu en wilde het voorlopig rustig aan doen. Tot ik de speech van Erdogan las op de site van IMC-TV. Er was een aanslag gepleegd op een Koerdische bruiloft in Gaziantep waarbij achtenvijftig mensen om waren gekomen. Pas acht dagen later ging Erdogan ernaartoe en alsof achtenvijftig slachtoffers niet genoeg zijn, wil hij in Rojava (de Koerdische regio in noordoost Syrië) ‘doorgaan tot we de PYD hebben ontworteld.’

Voor alle helderheid: de PYD is de Koerdische Democratische Unie Partij. Het is geen terroristische organisatie, haar leden zijn opgevangen in de VS en Europa, er wordt met hen samengewerkt. De YPG, soldaten gelieerd aan de PYD, vecht samen met anderen tegen IS.

Niet IS maar Koerden zijn mikpunt
Waarom zijn jullie onzichtbaar en spelen jullie de drie apen: niets gezien, niets gehoord en niets gezegd?

Met zijn speech maakt Erdogan duidelijk aan de Koerden die het opnemen voor hun Koerdische identiteit en vrijheid dat ze nergens veilig zijn. Geassimileerde Koerden hebben niets te vrezen. En eerlijk is eerlijk: Erdogan doet wat hij zegt. Dat maakt mij heel erg onrustig. Gedurende de afgelopen maanden zijn Koerdische steden met de grond gelijk gemaakt door het Turkse leger en de politie. Zondag 28 augustus zijn er tientallen burgerslachtoffers gevallen door Turkse bombardementen in de Syrische stad Cerablus. De gevangenissen zitten vol met journalisten, Koerden, schrijvers, wetenschappers. Erdogan strijdt in Syrië niet tegen IS, maar tegen de Koerden.

Als Nederlandse schrijver en als mens maak ik me ernstig zorgen over de Koerden in Turkije en in Rojava. Ik richt me tot mijn landgenoten met de volgende vraag. Tot voor kort waren de Koerden helden en heldinnen en wat maakt dat we nu niets meer over hen lezen? Verdienen ze onze steun niet? Islamitische landgenoten, waarom zijn jullie onzichtbaar en spelen jullie de drie apen: niets gezien, niets gehoord en niets gezegd als het om de Koerden gaat? Hadden jullie dezelfde houding aangenomen als Netanyahu of Wilders zoiets had gezegd als Erdogan? Hadden jullie de drie apen gespeeld als er achtenvijftig Palestijnse burgers waren opgeblazen? Wat betekenen nog de uitspraken dat alle moslims broeders zijn, dat ze elkaar moeten helpen en dat je de hele mensheid doodt als je één mens doodt?

Bang?
Dwing Erdogan tot dialoog met de Koerden

Waarom hoor ik niets van de groep Denk? Pro Erdogan? Waarom hoor ik vrijwel niets van GroenLinks, PvdA, VVD, SP, CDA, D66, PVV en alle andere politieke partijen? Zijn jullie bang kiezers met Turkse afkomst en een deel van de islamieten te verliezen? Hoe veilig is het nog voor mij en alle andere Nederlanders van Koerdische afkomst in hun land? Wachten we tot duizenden en wellicht miljoenen Koerden vermoord worden door het Turkse legers en hun extremistische broeders?

De Koerden in Rojava hebben zich ook voor onze vrijheid en veiligheid opgeofferd door te vechten tegen IS. Als zij er niet waren geweest, waren in Europa waarschijnlijk nog meer aanslagen gepleegd. Onze regering moet Erdogan dwingen tot een dialoog met de Koerden en samen met de Koerden te vechten tegen IS. De EU moet tot economische sancties overgaan als hij weigert mee te werken.

Deze opinie verscheen eerder in de Volkskrant.


Laatste publicatie van CelalAltuntas

  • Regen zonder modder

    Het leven van een asielzoeker in Nederland

    oktober 2016


Geef een reactie

Laatste reacties (93)