Laatste update 22:23
1.783
25

eindredacteur Joop

Francisco van Jole is journalist en eindredacteur van Joop.
Verder is hij politiek commentator bij De Nieuws BV en presentator van Draad, een politieke talkshow in Arminius te Rotterdam.

Designated Survivor in Den Haag

Ze schijnen in Den Haag ook beter te begrijpen dat de democratie bedreigd wordt sinds The Great Hack op Netflix te zien is

In de jaren ‘80 bedacht een stel geniale technici een nieuwe supercomputer die zo duur was dat alleen het Pentagon hem kon betalen. Maar ja, hoe overtuig je generaals – die in die tijd al helemaal geen benul van computers hadden – er van dat ze zoveel geld moeten uitgeven? Daar werd het volgende op verzonnen: de machine kreeg het uiterlijk van de indrukwekkende defensiecomputer uit War Games (1983), de waanzinnig populaire film die een hele generatie tieners inspireerde om te gaan hacken. Dus hulden de technici de weinig spectaculair ogende supercomputer in een gelikte zwarte behuizing met rode led-lampen aan de buitenkant die oplichtten in code-achtige patronen. Net als in de film. Dat had helemaal niks te maken met wat de computer deed maar de generaals herkenden het apparaat en waren meteen verkocht: deze moesten ze zeker hebben.

Ik moest aan de anekdote denken toen het kabinet bekend maakte dat er dit jaar een designated survivor wordt benoemd, een minister die tijdens het voorlezen van de Troonrede op Prinsjesdag ergens op een veilige plek verborgen wordt. Als er dan onverhoopt een vliegtuig op de Ridderzaal neerstort en de hele regering omkomt kan zij of hij het land gaan leiden. Dat plan komt 18 jaar na 11 september 2001, toen de vliegtuigen niet alleen in het WTC maar ook het Pentagon crashten. In die 18 jaar is er in Den Haag niemand eerder op het idee gekomen om een designated survivor te benoemen. Het was ook niet nodig want in Nederland worden, net als de meeste andere delen van de wereld, niet dat soort aanslagen gepleegd.

Het voorstel voor de aangewezen overlevende (dat klinkt toch al wat ongemakkelijker) kwam vorig jaar plots van D66-Kamerlid Joost Sneller nadat Netflix de populaire serie Designated Survivor vertoonde. Dat moeten we hier ook hebben! Nu het kabinet zo’n aangewezen overlevende heeft benoemd, overweegt de Kamer om er zelf ook een aan te stellen. Want ja, die willen wij ook! Dat Kamerlid vervangt dan in haar of zijn eentje het parlement als alle 224 andere volksvertegenwoordigers zijn uitgeschakeld. Ik kreeg al een beetje vreemde smaak toen politici een paar jaar geleden de tv-serie Borgen begonnen te imiteren maar nu wordt het principe life imitates art wel heel erg bizar. Tv-reality in plaats van reality-tv.

Ze schijnen in Den Haag ook beter te begrijpen dat de democratie bedreigd wordt sinds The Great Hack op Netflix te zien is. Zo zie je maar weer, voormalig VVD-Kamerlid Ybeltje Berckmoes werd twee jaar geleden nog uitgelachen toen ze onthulde dat ze bij gebrek aan werkzaamheden op het Binnenhof vaak zat te Netflixen, maar nu blijkt dat ze gewoon democratische vernieuwing doorvoerde. Schaf dat Vragenuurtje af en kijk wekelijks gezellig met z’n allen in de grote zaal een serie. Werkt veel inspirerender.

Het Haagse naspelen van tv-series opent nieuwe perspectieven. De Amerikaanse president heeft altijd iemand in de buurt met een koffertje waarin de nucleaire codes zitten. Nu hebben wij geen kernwapens maar hoe cool zou het zijn om dat klassieke Miljoenennota-koffertje te vervangen door een gepantserde versie met daarin de pincode van de Nederlandse schatkist? En dat iedereen dan even wegkijkt als die wordt ingetoetst?

Of wacht, nog beter: een tv-serie rond een aansprekende politicus die bijvoorbeeld kordaat de woningnood aanpakt, de zorg op orde brengt, de lonen laat stijgen, drastische klimaatmaatregelen doorvoert, belastingontwijking op Robin Hood-achtige wijze bestrijdt en arbeidszekerheid tot speerpunt maakt? Hollywood, help ons!

Geef een reactie

Laatste reacties (25)