Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Europa heeft Nederlandse vergezichten nodig

  •  
16-05-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
RTEmagicC_4355085916.jpg
Europa is een gigantisch cruiseschip, en de koers wordt bepaald door de kapiteins, niet de passagiers
Wij Hollanders hebben doorgaans geen zin in vergezichten als het over Europa gaat. Begrijpelijk, want wie heeft er nu zin in een potje navelstaarderij terwijl de ene na de andere crisis op ons afstormt? Maar na de overwinning van Cameron in het Verenigd Koninkrijk is een Brexit een reëele mogelijkheid. Als bondgenoot van het Verenigd Koninkrijk en als voorzitter van de Europese Raad in 2016 kijkt heel Europa naar ons om met een oplossing te komen.
Waarom zijn wij op aarde? En wat is het zin van het leven? Zo voelen soms de debatten aan die over de toekomst van Europa gaan. En wij hebben er veel gehad. Na de Nederlandse afwijzing van de Europese Grondwet in 2006 volgde een breed maatschappelijk debat. Op initiatief van Balkenende was er zelfs een groot online forum opgericht waar het volk kon debatteren over verschillende stellingen. Uiteindelijk moest dat uitmonden in een breed gedragen Nederlands standpunt over Europa.
Titanic Wellicht ten overvloede; dat standpunt is er nooit gekomen. Ik ben er overigens net zo schuldig aan. Als toenmalige voorzitter van de Jong Europees Federalisten deed ik hier vrolijk aan mee. Ik bezocht het ene halflege zaaltje na het andere om actief mee te doen met de ‘brede maatschappelijke discussie’. De enige persoon die vaker dan ik aanwezig was? Frans Timmermans. Destijds staatssecretaris van Europese Zaken.
Die debatten kwamen nooit echt van de grond. Ondanks de beste bedoelingen en het commitment van hoge politieke ambtsdragers. Achteraf begrijp ik waarom. Europa is een gigantisch cruiseschip, en de koers wordt bepaald door de kapiteins, niet de passagiers. Flauwe grappen over de Titanic laat ik achterwege.
Gelukkig kan je ook zonder een grandioze visie aan “Europa doen”. De afgelopen jaren hebben wij ons voornamelijk beziggehouden met minder geld aan Europa afdragen, de voordelen van de interne markt en betere regelgeving. De Nederlandse Eurocommissaris, Frans Timmermans, ooit mede-schrijver van de Europese grondwet, is nu zelfs Eurocommissaris Betere Regelgeving geworden. Hij moet erop toezien dat er minder regels uit Brussel komen; een post naar Nederlands hart.
Deal Helaas gooit Cameron nu roet in het eten. Hij heeft het Britse volk een ‘betere deal’ beloofd en een referendum. Die betere deal zal een verdragswijziging vergen. Cameron is namelijk niet geïnteresseerd in regels over bankenbonussen maar in de vraag waar het schip stranden zal. Een interne markt of een federaal Europa? Dus dan komen die vergezichten weer om de hoek kijken. Maar dat is niet erg. In Nederland leven heldere ideeën over fundamentele Europese rechten zoals netneutraliteit en transparantie. Maar ook over zaken als Europese defensie en internationale handel.
In 2016 is Nederland voorzitter van de Europese Raad. Rond die tijd zullen de discussies over het Brits referendum in volle gang zijn. Aan onze kapiteins om te bepalen welke kant wij de discussie op willen laten gaan. Dit keer kunnen we niet afreizen naar zaaltjes in buurthuizen. Heel Europa kijkt naar ons. 

Meer over:

opinie, wereld
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.