2.302
17

Theatermaker

Jelle Zijlstra (1988) is woonachtig te Utrecht en studeerde in 2011 af als Theatermaker en docent. In die hoedanigheid is hij onder andere actief bij Theatergroep Grupo Revolver. Tevens is hij actief op het gebied van homo-emancipatie en startte hij afgelopen zomer een petitie die opriep tot een algeheel boycot van Sotsji 2014.

Europa is dood, leve Europa!

Ik werd wakker in een veranderd Europa. Een Europa waar ik een beetje bang van word maar waar nog volop winst te behalen valt 

Maandagochtend werd ik wakker in een ander Europa. Het stof van de Europese Verkiezingen was neergedaald en een totaal veranderd politiek landschap werd zichtbaar. De Europese burger had gesproken en het oordeel was overduidelijk; project Europa kan niet langer rekenen op de onbaatzuchtige steun van haar bevolkingen, het vertrouwen is beschadigd en populisme en nationalisme lijken de enige alternatieven.

Pro-Europese partijen lijken er – in West Europa althans – niet in geslaagd hun boodschap te verkopen. Alleen in Nederland kwam D66 als verrassende winnaar uit de bus. Kennelijk heeft een positief en eerlijk geluid (wij weten dat er veel mis is met Europa en dat gaan we veranderen) het beoogde effect gehad en krijgt het establishment nog een paar jaar respijt voordat de populisten onder leiding van Wilders opnieuw een gooi naar de overwinning doen.

Een overwinning die bijna vanzelfsprekend lijkt als je kijkt naar de verpletterende zege die het Front National in Frankrijk wist te behalen of de overwinningen van de Deense Volkspartij (met een partijleider die Naziliedjes zong op Hitlers verjaardag) en de FPÖ in Oostenrijk. Overal, van Finland tot Hongarije, van Groot-Brittannië tot Griekenland, hebben eurosceptische partijen winst in de wacht gesleept en het ziet er niet naar uit dat deze trend snel zal overwaaien. Nationalistische bewegingen zijn overal in Europa in opkomst en claimen nu een plaats zij aan zij met de gevestigde politiek die zij zo erg haten. In het Europees Parlement zitten straks tientallen figuren die dit orgaan van binnenuit willen ondermijnen en vernietigen. Dat de EU waar ze zo tegen zijn ze ondertussen een fijn salaris uitbetaald is natuurlijk mooi meegenomen.

Maar met ‘eurosceptisch’ is nog niet alles gezegd over veel van de partijen die straks zitting nemen in het Europees Parlement. Wat te denken van de Griekse partij Gouden Dageraad, de derde partij van het land, bekend om haar ‘alleen voor Grieken’-voedselbanken, haar Nazisympathieën (partijleider met swastika-tatoeage) en haar gewelddadige knokploegen. Of wat dacht u van het Hongaarse Jobik (14.7% van de stemmen) waarvan de leden in bruine uniformen door de straten marcheren en pleiten voor het aanleggen van lijsten waarop Joden geregistreerd moeten staan. Zij zouden immers een bedreiging voor de staatsveiligheid zijn. De meest opvallende winnaar is wel de NPD in Duitsland. Een Neonazistische partij met felle anti-Joodse retoriek en standpunten als ‘Europa is een continent voor witte mensen’ en slogans als ‘Geld voor oma en niet voor Roma’.

Ik ben wakker geworden in een Europa waar afgelopen zaterdag twee zeer gewelddadige aanslagen werden gepleegd op Joodse doelen met drie doden in Brussel en twee gewonden in Frankrijk tot gevolg. Waar NVU-vrouw Babs Groenendijk –misschien gesterkt door de winst van de NPD- op haar Facebookpagina aangaf te werken als ‘ovenvrouw’ in Auschwitz en waar op de pagina ‘Nederland mijn Vaderland’ allerlei keurige Hollandse mensen opriepen tot het heropenen van Nazi-vernietigingskampen voor moslims (twee weken werken zonder eten en dan douchen!!). Overal in Europa lijkt het weer salonfähig om racistische en fascistische sympathieën openlijk te uiten. Extreem rechts is zichtbaarder dan ooit en wint overal. Europa is tot op het bot gepolariseerd en het einde van de EU lijkt dichterbij dan ooit. Slecht nieuws voor minderheden want met joden, homoseksuelen, Roma, Sinti en islamieten hebben veel van de Europese kiezers kennelijk weinig op.

Maar het is nog niet te laat. Populistische partijen kunnen hard schreeuwen en hebben met hun recht toe recht aan ‘anti alles boodschap’ overduidelijk terrein gewonnen maar daar is echter niet mee gezegd dat gevestigde pro-Europese partijen de verloren zetels niet terug kunnen winnen. D66 is er in Nederland in geslaagd door haar heldere boodschap en zichtbare campagne de kiezer te overtuigen. Andere partijen in heel Europa zouden dit voorbeeld moeten volgen. Weiger te zwichten voor de populistische vloedgolf van haat en andere ‘onderbuikgevoelens’ maar vecht voor de Europese droom en verkoop haar aan het publiek. Vrede, veiligheid en saamhorigheid, het klinkt idealistisch maar het is een positieve boodschap die door de juiste mensen, met de juiste passie voor het Europees project voor het voetlicht gebracht moet worden. Tegelijkertijd moet men erkennen dat de jonge EU nog met veel kinderziektes kampt en moeten deze bestreden worden. Transparantie maar daarnaast een krachtig geloof in een toekomst voor Europa. Dat moet de strategie zijn.

Ik werd wakker in een veranderd Europa. Een Europa waar ik een beetje bang van word maar waar nog volop winst te behalen valt. Ik weiger te geloven dat het continent waar het fascisme ooit werd vernietigd deze levensgevaarlijke ideologieën nu weer zal omarmen. Het is nog niet te laat. Europa is dood, leve Europa!

Geef een reactie

Laatste reacties (17)