515
20

Europarlementariër GroenLinks

Judith Sargentini (1974, Amsterdam) was de GroenLinks-lijsttrekker voor de Europese verkiezingen. Nu is ze delegatieleider van GroenLinks in het Europees Parlement. Judith Sargentini is in het parlement lid van de commissie Burgerlijke vrijheden, Justitie en Binnenlandse Zaken. Sargentini is ook plaatsvervangend lid van de commissie Ontwikkelingssamenwerking. Tenslotte is Sargentini de eerste vice-voorzitter van de interparlementaire delegatie met Zuid-Afrika. Sargentini was eerder gemeenteraadslid in Amsterdam. Ze heeft geschiedenis gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam en woont in Amsterdam.

Europa stelt zich in dienst van zakelijke belangen

Studie: ACTA-verdrag schendt Europese mensenrechten

Het antipiraterijverdrag ACTA, waarover in het geheim is onderhandeld tussen onder meer de Europese Unie en de Verenigde Staten is strijdig met Europese mensenrechten. Dat blijkt uit een wetenschappelijke studie naar de gevolgen van het verdrag, die is uitgevoerd in opdracht van de Groenen in het Europees Parlement. De wetenschappers oordelen vernietigend over belangrijke delen van ACTA: het verdrag plaatst de belangen van bezitters van intellectuele eigendomsrechten boven alle anderen. Dat gaat ten kosten van onder andere de vrijheid van meningsuiting, de bescherming van de privacy en het recht op een eerlijk proces. ACTA volgens het rapport strijdig met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

ACTA is een slecht verdrag. Europa stelt zichzelf in dienst van de grote zakelijke belangen. GroenLinks zal er nooit mee akkoord gaan dat fundamentele burgerrechten worden platgewalst voor de winstmarges van de entertainmentindustrie. De grote mediabedrijven zijn erin geslaagd de Europese Commissie een rad voor ogen te draaien, maar ik kan me niet voorstellen dat het Europees Parlement hierin meegaat. Ik zal er in elk geval alles aan doen om dat te voorkomen.

Geheime onderhandelingen
Het goedkeuren van het ACTA-verdrag staat eind dit jaar op de agenda in het Europees Parlement. Ondanks verzoeken van de Europese Groenen werd het Europees Parlement steeds nadrukkelijk buiten de geheime onderhandelingen gehouden. Ondertussen claimde de Europese Commissie – die de onderhandelingen voerde – dat ACTA niet verder zou gaan dan bestaande Europese wetten. Het rapport, dat is opgesteld door prof. Douwe Korff van de London Metropolitan University en dr. Ian Brown van de University of Oxford, weerspreekt nu deze claim. Ik zal op basis van het rapport de commissie Burgerlijke Vrijheden in het Europees Parlement oproepen om een kritisch advies uit te brengen over ACTA.

Het antipiraterijverdrag ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) is een poging van onder andere de Europese Unie, de Verenigde Staten, Mexico, Canada, Japan en Zuid-Korea om te komen tot strengere controle en handhaving op schendingen van intellectueel eigendom, als auteursrecht en patenten. De grote mediabedrijven zijn steeds nauw bij de totstandkoming van ACTA betrokken geweest, terwijl parlementen en burgerrechtenorganisaties buitenspel werden gezet. De tekst van ACTA stimuleert overheden om strengere wetten af te kondigen om downloaden van beschermd werk tegen te gaan en om internetproviders onder grote druk te zetten om te helpen bij het opsporen van overtredingen.

Meer informatie
De Groenen in het Europees Parlement houden de ontwikkelingen in het ACTA-dossier nauw in de gaten op de wiki Act-on-ACTA. Daar kun je ook commentaar kwijt op dit rapport.

Geef een reactie

Laatste reacties (20)