4.704
106

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Europa toont de wereld zijn zwakte

Over de aantasting van de Europese Unie door vrees voor besmetting door het vreemde

Dit zijn dagen om misselijk van te worden. Een paar dagen lang was ik letterlijk met stomheid geslagen terwijl de krankzinnigheid om het huis klotste. Een legermacht rukt uit om een jongen van de WC te halen. Ondertussen komen hele wijken in opstand omdat zij bang zijn voor Syriërs op het trottoir. De nieuwste vrees geldt testosteronbommen wat eigenlijk een belediging is voor alle Hollandse jongens, die dan blijkbaar in tegenstelling tot deze viriele oosterlingen maar slappe lulletjes en castraten zijn.

De zaak zou komische kanten hebben, als er niet een ernstig verschijnsel aan ten grondslag lag: een groot deel van de Nederlanders gelooft niet meer in de kracht van de eigen beschaving, de eigen cultuur, van wat wij met elkaar in een proces van eeuwen hebben opgebouwd. Zij vinden een welsprekend vertegenwoordiger in Geert Wilders. Ga maar na: hij denkt dat de instroom van enkele tienduizenden vluchtelingen een samenleving van bijna zeventien miljoen inwoners laat kapseizen. Een of andere mafkees durft serieus te schrijven dat ook een kleine minderheid het Nederlandse volk zijn wil kan opleggen. Daarna geven zenuwachtige onderwijsbobo’s uit Den Haag voedsel aan dit defaitisme door met een centralistisch besluit Zwarte Piet uit te faseren. Wijsneuzen beweren in de couranten en op de televisie dat deze angsthazen een punt hebben en eigenlijk representatief zijn voor het volk dat niet gehoord zou worden. Maatgevend is hiervoor de zogenaamde woede van Halbe Zijlstra, toen parlementsleden met geloof in dit land en zijn waarden applaudisseerden voor de gemeentes die bereid zijn asielzoekers op te nemen. Ook Zijlstra was aangevreten door angst: dat hij bij de volgende verkiezingen door de bangeriken voornoemd wordt weggevaagd. 

Wat erger is, deze ondergangsstemming, deze vrees voor besmetting door het vreemde, heeft ook de Europese Unie aangetast. Die lijkt verlamd. Ministers en staatssecretarissen van het niveau Dijkhoff kunnen alleen maar ruziën. Woensdag komen dan eindelijk de regeringsleiders bijeen en de voortekenen zien er niet gunstig uit.

Ik roep in herinnering dat een Nederland met nog geen acht miljoen inwoners en een levensstandaard misschien wel vijf keer zo laag als de huidige, in 1914 binnen een paar weken een miljoen Belgische vluchtelingen onder dak bracht. Dit zonder enige voorbereiding. Het opvangen van de huidige vluchtelingenstroom moet voor een statenbond van meer dan een half miljard mensen een fluitje van een cent zijn. Dan slaan we de handen automatisch ineen. Dan klikken een aantal noodscenario’s aan elkaar vast en gaan met die banaan. We laten een paar betrekkelijk kleine en arme grenslanden niet hulpeloos aankloten maar zorgen voor massale en goed gecoördineerde opvang in de buurt van de grenzen. We creëren een systeem dat de nieren van de asielzoekers proeft en bij toelating een verblijfplaats toewijst in een lidstaat van de EU, waarvoor een verdeelsleutel bestaat die iedereen aanvaardt. Als je wilt weten of iemand echt Syriër is, laat je die bijvoorbeeld een taaltest doen in het Syrisch Arabisch. Iedereen die zich in zo’n opvangkamp meldt, gaat automatisch het proces in zodat het geen zin meer heeft om je voor duur geld in wrakke schuiten de EU binnen te laten loodsen. Wie tijdens deze procedure geweld gebruikt tegen anderen, geeft daarmee een sterke indicatie in Irak, Syrië of Afghanistan beter tot zijn recht te kunnen komen. Onderwijs voor kinderen behoort vanaf de eerste dag tot de faciliteiten. Waarom doet Europa het op die manier? Waarom openen onze soldaten niet het vuur op deze vluchtelingen zoals bijvoorbeeld een Assad of een Saddam Hoessein dat zou doen? Dat komt omdat we een aantal waarden delen en omdat de rechten van de mens voor het eerst in ons deel van de wereld zijn geformuleerd. Anderen zijn van het prikkeldraad wij niet. 

Zulke dingen hoort een puissant rijke confederatie zonder moeite voor elkaar te brengen. Anders is het een reus op lemen voeten. 

Het is een reus op lemen voeten omdat de politici van de deelstaten het net als Halbe Zijlstra  allemaal in de broek doen voor het laffe, het defaitistische, het in de eigen ondergang gelovende deel van het electoraat. Dat is de castratenhorde die achter de Wilders, de Le Pens, de Gouden Dageraadtypes en zo’n Orban aanholt. Dat is de minderheid die zich het liefst angstig achter een hek zou willen verschuilen. 

Ondertussen lacht kalief Abu Bakr al Baghdadi in zijn vuistje. Allah’s macht wordt dagelijks zichtbaar. Hij brengt de knechten van Shaytan in verwarring. Hij straft de  de zondaars die hun vertrouwen stellen in de christenen met chaos en geweld aan de Hongaarse grens. De kalief gunt zich een extra bezoek aan zijn harem. Hij hoeft niets te doen. Europa  laat zelf  zien dat het in geval van nood niets voorstelt. Het toont de wereld zijn zwakte. 


Volg Han ook op Twitter

Het nieuwste boek van Han is De Mooiste Jaren van Nederland (1950-2000)


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (106)