6.855
19

Advocaat

Sidar Bengin Epozdemir, (Rotterdam, 1987) is advocaat en is van Koerdische afkomst. Hij studeerde rechten in Maastricht en Leiden. Jarenlang werkte hij voor verschillende Koerdische media in binnen- en buitenland als redacteur, correspondent en columnist.

Eva Jinek, Peshmerga Shilan vecht ook voor jou

Parijs is Koerdistan, Koerdistan is Parijs

Ik mag Eva Jinek. Ik vind haar intelligent en een goede talkshowhost. Ik vind ook dat zij misschien wel voldoende is bekritiseerd om haar programma’s. Toch moet ik zeggen dat ik de afgelopen tijd weinig mensen op televisie de plank zo hard mis heb zien slaan als Eva, in haar uitzending van 14 januari.

Natuurlijk heb ik het dan niet over de selectie van het nieuws. De gruweldaden in Parijs van enkele psychopaten die de illusie hadden een hoger doel te dienen hebben ons allemaal diep in het hart geraakt. Nee, die actualiteit moet uitvoerig belicht blijven worden de komende weken.

Strijd tegen IS
Waar ik mij aan heb gestoord is Jineks benadering van het tweede gedeelte van de uitzending. Dat gedeelte ging over de Koerdische Shilan Hamid. Een 25-jarige kapster die recentelijk besloot zich aan te sluiten bij de Koerdische strijdkrachten in de strijd tegen IS. Een strijd waarvan de legitimiteit moeilijk valt te ontkennen. En ook voor dit onderwerp geldt: het is nieuws en het is belangrijk nieuws. Maar het is niet alleen belangrijk nieuws. Het is ook nieuws dat één op één verbonden is met wat in Parijs gebeurt. Iets wat Jinek kennelijk over het hoofd ziet.

Er is namelijk een reden dat het westen de Koerden in de regio probeert te steunen met luchtaanvallen, wapens, munitie en training, al is het in de ogen van de Koerden allemaal vrij karig. Er is een reden dat men langzaam maar zeker de Koerden als een nieuwe bondgenoot in het Midden-Oosten begint te beschouwen, ondanks het PKK-taboe wat in veel landen nog altijd heerst. En er is een reden dat de publieke opinie sinds de gifgasaanvallen in 1988 in Halabja niet zoveel gevoed is met informatie over de Koerden, hun strijd en hun democratische normen en waarden als in de afgelopen maanden.

Die reden is heel simpel samen te vatten. Parijs is Koerdistan. Koerdistan is Parijs.

Gerechtelijke hamer
De strijd die in Parijs plaats vond en vindt is dezelfde strijd die in Koerdistan dag en nacht doorgaat. De Koerden zijn niet alleen bezig hun eigen grondgebied en vrijheden te beschermen. Ze staan tegelijkertijd op voor onze vrijheden. Ze staan op voor Amsterdam, Rotterdam, voor Parijs en ja, voor iedereen in de wereld die gelooft dat vrije meningsuiting heilig is en dat eventueel misbruik daarvan door een gerechtelijke hamer moet worden getoetst, niet door mitrailleurs.

In plaats van deze realiteit uit te gaan in haar benadering onderwierp Jinek de dappere Peshmerga Shilan aan een pseudo-jihadistenverhoor via Skype, met teksten als: “Wat bezielt jou om daarheen te gaan, meid?” De antwoorden van Shilan leken hevig gemonteerd en bovendien zat Jinek zelf op een totaal andere golflengte. En natuurlijk waren ook de broer, zus en beste vriendin van Shilan die te gast waren te geëmotioneerd en wellicht een tikkeltje te zenuwachtig om een krachtig antwoord te kunnen geven op de toon van Jinek. Maar ondanks dat de vraag misplaatst was, lag het antwoord voor het grijpen. De woorden werden namelijk enkele minuten eerder al uitgesproken tijdens het gesprek over Parijs: “Bereid zijn te sterven voor de vrijheid van meningsuiting.” 

De vrijheid van Jinek
Shilan doet het voor Koerdistan, maar ook voor Parijs. Ze doet het voor de honderdduizenden slachtoffers, yezidi’s, christenen, Turkmenen en Koerden, maar ook voor de Franse slachtoffers. En, Shilan doet het ook voor Eva Jinek. Ze vecht voor de vrijheid van Jinek om in alle vrijheid de plank keihard mis te slaan tijdens een interview met een leeuw zoals Shilan zelf is.

Shilan is niet ‘gek’ Eva, Shilan is een ware held.

Geef een reactie

Laatste reacties (19)