778
11

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Examen doen? Vergeet je flesje water niet

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: Hoe overleef je de examenweek

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Beginnen je examens vandaag? Heb je je goed voorbereid? Heb je alles bij je? Niet je flesje water vergeten hoor! Want onderzoek lijkt aan te tonen dat studenten die water meebrengen naar het examen betere cijfers halen. Om daar achter te komen legden de onderzoeker bij 447 studenten vast of ze iets te drinken meenamen naar het examen en wat dat dan was. De onderzoekers keken of de cijfers van de studenten enige relatie hadden tot of ze wel of geen water mee hadden genomen naar het examen. Ze vergeleken het ook met de cijfers die de studenten daarvoor in het algemeen haalden om er zeker van te zijn dat het niet zo was dat studenten die betere resultaten hebben toevallig ook altijd meer water drinken, maar dat ze voor hun onderzoek echt gegevens kregen over het gebruik van water bij dat specifieke examen.

En ja hoor, wie water mee bracht naar het examen had een grotere kans op goede cijfers. De onderzoekers moesten natuurlijk ook met een verklaring komen. Is het zo dat licht uitgedroogde examenkandidaten minder goed kunnen denken? Komt het omdat als je even wat drinkt, je afstand neemt en daarna weer fris aankijkt tegen de uitdagingen? Of draagt het meenemen van water bij aan zelfvertrouwen omdat het weerspiegelt dat je echt aan alles gedacht hebt? Helaas, zoals zo vaak bleek het weer een onderzoek te zijn waarbij men iets vindt, maar niet begrijpt hoe het precies zit. Mijn persoonlijke tip voor als je examen moet doen: zorg dat je goed gestudeerd hebt, want het moet wel in je hoofd zitten voor al die kostelijke kennis naar het papier vloeit waarop je toekomst gebaseerd gaat zijn. En heb je veel te weinig gedaan, neem dan een flesje water mee. Je weet maar nooit hoe dat water je zal helpen.


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (11)