Laatste update 14:10
3.586
76

Arts en onderzoeker VU

Catherine Black (1981) is arts, en werkt als onderzoeker aan een promotie over depressie en angststoornissen aan de VU. Zij is lid van de Internationale Socialisten en een van de initiafneemsters van de actiegroep Feministen in Verzet.

Extreem-rechts heeft op internationale vrouwendag niets te zoeken

Pegida is zelfs zo sterk gekeerd tegen gelijkheid van mannen en vrouwen dat het opgenomen is in de uitgangspunten van de organisatie

kominverzet
cc foto: Feministen in Verzet

Feministen in Verzet, bekend van hun actie tegen Wilders’ verzetsspray in Spijkenisse, verzetten zich tegen het oneigenlijke gebruik van vrouwenrechten door extreemrechts om haat te zaaien. Catherine Black legt uit waarom zij op internationale vrouwendag niks te zoeken hebben.

De hypocrisie van rechts ten aanzien van vrouwenrechten lijkt geen grenzen te kennen. Verontwaardigd roept de PVV dat ‘onze vrouwen’ beschermd moeten worden, terwijl hun sympathisanten mij en andere vrouwen, bij een vreedzaam protest tegen racisme, toeschreeuwden dat er piemels in ons moesten. In het parlement liet de PVV zijn ware gezicht al zien; zij stemden tegen een Europees verdrag om vrouwen te beschermen tegen huiselijk geweld.

Wilders’ actie om ‘verzetsspray’ te verspreiden tegen vermeende ‘islamitische testosteronbommen’ is niet de enige keer dat rechts aan de haal ging met vrouwenrechten om minderheden, moslims in het bijzonder, te criminaliseren. Een persbericht van Pegida van afgelopen week en bijbehorende flyer, waarin een vrouw deel van de koran vertrapt, vermeldt “De vrouwenvoet heeft een sexy rode schoen aan met hoge hak dat symbool staat voor de vrijheid die vrouwen moeten kunnen genieten om zich o.a. te kleden zoals ze zelf willen.”

Het recht om hoge hakken te dragen wordt niet bedreigd in Europa. Wel het recht van vrouwen om om hoofdbedekking te dragen als zij dat willen. Zowel Pegida, als de PVV, pleiten voor een hoofddoekverbod. De verdediging van de vrijheid voor vrouwen om zich te kleden zoals ze willen geldt duidelijk niet voor moslimvrouwen.

Geweld tegen vrouwen komt in Europa, en in Nederland, op grote schaal voor. Dit is een ‘autochtoon’, ‘inheems’, wit probleem. De vinger wijzen naar een ‘geïmporteerde islamitische verkrachtingscultuur’ doet geen recht aan het feit dat de daders meestal bekenden zijn van de slachtoffers, en niet vreemden uit een azc. 

Vrouwen die herkenbaar zijn als moslima lijken een extra groot risico te lopen om slachtoffer te worden van fysiek geweld. Meldpunt voor Islamofobie rapporteert dat 90 procent van de slachtoffers die bij hen melding deed was vrouw, en de daders van de aanvallen in overgrote meerderheid 86 procent witte mannen. 

Het is daarom onaanvaardbaar dat organisaties als Pegida claims leggen op vrouwenrechten. Deze organisatie is openlijk en uitgesproken antifeministisch. Zij zijn zelfs zo sterk gekeerd tegen gelijkheid van mannen en vrouwen dat zij het hebben opgenomen in hun uitgangspunten. Hierin stellen zij expliciet tegen gender-mainstreaming te zijn, een aanpak die gender ongelijkheid wil tegengaan door bij nieuw overheidsbeleid de mogelijk ongelijke effecten van het beleid op mannen en vrouwen in kaart te brengen, en waar nodig te corrigeren. Daarentegen heeft Pegida alle begrip en steun voor wit-mannelijk hooliganisme: “Ik begrijp waarom een man een hooligan wordt. Het is een opstand tegen wat ik ‘tepel-socialisme’ noem, onze gefeminiseerde cultuur die vrouwen en moslims promoot en oorlog voert tegen blanke mannen,” verklaart Tatjana Festerling, voorvrouw van Pegida in Duitsland.

Organisaties als de PVV en Pegida hebben het recht niet vrouwenrechten in te zetten om racisme te verspreiden. Ze hebben ook niets te zoeken op internationale vrouwendag. Deze dag herdenkt oorspronkelijk een staking van migrantenvrouwen. In New York in 1909 gingen daarbij tienduizenden textielarbeiders de straat op om te vechten voor betere werkomstandigheden en hogere lonen. De eerste Internationale Vrouwendag was in 1911 en werd georganiseerd door Duitse socialist Clara Zetkin, die haar leven lang streed tegen de opkomst van fascisme.

Daarom ‘Enough of this shit!’  Racisten zijn nep-feministen. De haat die zij zaaien is gevaarlijk, voor vrouwen van alle afkomsten.

Dit artikel is door Feministen in Verzet geschreven. De groep zal aanwezig zijn bij de manifestatie voor internationale vrouwendag op de Dam in Amsterdam om 18:00.

Geef een reactie

Laatste reacties (76)