567
5

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Facebookvrienden, net echte vrienden

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag over Facebookvriendschappen

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Facebook lijkt de ideale omgeving om vriendschappen te maken en te onderhouden. Mensen met een laag gevoel voor zelfwaarde voelen zich in het echte leven vaak onhandig om dingen te delen, maar Facebook lijkt veilig en het zendt geen signalen die je duidelijk moeten maken dat je bijdrage niet gewenst is – zoals in het echte leven wel gebeurt. Onderzoek laat echter iets heel anders zien.

Tien mensen beoordeelden de laatste tien updates van Facebook-gebruikers die van te voren getest waren op hun gevoel voor eigenwaarde. De vrijwilligers met laag gevoel voor eigenwaarde overlaadden hun vrienden met negatieve opmerkingen over hun leven, die met groot gevoel voor eigenwaarde met positieve opmerkingen. Degenen die voortdurend aan het klagen waren werden niet zo erg gewaardeerd en er wordt weinig dan ook op gereageerd, zodat de stilte alleen maar groter wordt. Maar er is hoop voor zeurpieten, want als ze iets doen wat helemaal niet bij ze past en ze plaatsen eens iets positiefs op Facebook dan praat Facebook ineens terug.


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (5)