1.134
15

Amerikadeskundige en senior consultant bij Dröge & van Drimmelen

Kirsten Verdel (Leiderdorp, 29 januari 1978) is een Nederlandse bestuurskundige, politica en publiciste. Tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2008 was ze als enige buitenlander werkzaam op het landelijk hoofdkwartier van de Democratische Partij. Na de winst van Obama keerde zij terug naar Nederland. Op 19 januari 2009 bracht zij het boek Van Rotterdam naar het Witte Huis uit over haar tijd in het campagneteam van Obama.

Factchecking: Rick Santorum over euthanasie in Nederland

Wat is er waar van de beweringen van de Republikeinse presidentskandidaat over euthanasie in Nederland? En hoe komt hij erbij?

In Nederland is grote ophef ontstaan over uitspraken van de Amerikaanse Republikeinse presidentskandidaat Rick Santorum. Hij beweerde in onderstaand interview het volgende: “In The Netherlands people wear a bracelet. And the bracelet is: “Do not euthanize me.” Because they have voluntary euthanasia in The Netherlands. Half the people who are euthanized – and it’s ten percent of all deaths – are euthanized involuntarily. So older people don’t go to the hospital. They go to another country”.


Wat is hier nu van waar? En hoe komt hij hier aan? Santorum zei 3 dingen:

1) Bejaarden in Nederland dragen armbandjes om aan te geven dat ze GEEN euthanasie willen. Waarheid: de christelijke Nederlandse Patientenvereniging verkoopt Levenswensverklaringen. Daar zijn er 6.000 van verkocht. Hier refereerde een lid van het House of Commons aan ooit, die had het -onterecht dus- over ‘armbandjes’.

2) Santorum zei ook dat 50% van alle euthanasiegevallen in Nederland onvrijwillig is en voegde daaraan toe dat euthanasie goed is voor 10% van alle doden in Nederland. Waarheid: er zijn jaarlijks ongeveer 3000 euthanasiegevallen in Nederland. In 2010 waren dat er 3136. 2910 euthanasiegevallen hiervan waren op verzoek, in 182 ging het om hulp bij zelfdoding en in 44 gevallen was er sprake van een combinatie. Allemaal vrijwillig dus. Daarnaast zijn er in Nederland ongeveer 10.000 gevallen van palliatieve sedatie per jaar. Maar dat is géén euthanasie. Als je die 3.000 en 10.000 bij elkaar optelt kom je op 13.000. Er sterven jaarlijks ongeveer 140.000 mensen in Nederland, dus dan is 13.000 ongeveer 10% van alle doden ja. Maar op dat getal kom je dus alleen als je euthanasie gelijk stelt aan palliatieve sedatie en als je álle euthanasiegevallen vervolgens als onvrijwillig kwalificeert. Wat dus eveneens onjuist zou zijn.

3) Ten derde zei Santorum dat Nederlandse bejaarden naar andere landen gaan voor zorg, om ongewenste euthanasie te voorkomen. Waarheid: Hier heb ik werkelijk geen enkele bron voor kunnen vinden. Heb het ook nog nooit eerder gehoord. Wat zijn bron daar dus voor is..?

Dit artikel is eerder verschenen op het weblog van Kirsten Verdel: Locuta.nl

Volg Kirsten ook op twitter: @Locuta


Laatste publicatie van Kirsten Verdel

  • Van Rotterdam naar het Witte Huis

    In het hart van Obama's campagne

    2009


Geef een reactie

Laatste reacties (15)