Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Falende Flikken

  •  
28-12-2010
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
RTEmagicC_politie.jpg
De Belgische politie: een beerput waarvan het deksel inmiddels wagenwijd openstaat
Dronken achter het stuur, valsheid in geschrifte. De Belgische politieman is vaak zelf de boef. Ze rommelen wat aan, de wetshandhavers bij onze zuiderburen. Maar de dood van Shana Appeltans (18) en Kevin Paulus (22) spande de kroon. Die had voorkomen kunnen worden, zo bleek na een vernietigend oordeel van het onafhankelijke Comité van Toezicht op de politiediensten in België.
De kafka-achtige politieaanpak had opvallend veel weg van de grote politieblunders in de zaak Dutroux. Bij een zoektocht in diens kelder werden de negenjarigen Julie en Melissa niet opgemerkt. Ze stierven de hongerdood. Als reactie daarop werden tien jaar geleden drie politiekorpsen, het gemeentelijke, het gerechtelijke en de Rijkswacht, samengevoegd. Zonder resultaat, zo blijkt nu. De concurrentie tussen korpsen maakte plaats voor onderlinge na-ijver tussen de agenten. Vorig jaar ontving het Comité van Toezicht op de politiediensten ruim 2.000 klachten. Daaruit bleek dat racisme de diender niet vreemd is en dat er bij demonstraties hardhandig op in werd gehakt.
Politicus Jean-Marie Dedecker van de klokkenluiderpartij LDD spreekt van een beerput waarvan het deksel inmiddels wagenwijd openstaat. Zo bezit hij documenten die moeten aantonen dat hoge politiefunctionarissen draaiboeken vervalsten om te camoufleren dat er niet snel genoeg werd gereageerd na een oproep waarbij eigen agenten gewond raakten. Een commissaris in Ukkel die promotie wilde maken, liet om de quota van 600 te halen zelfs zijn tuinmannen op de personeelslijst zetten. Gewetenloos kwalificeerde de korpschef deze frauduleuze handeling als teken van ‘lef, leiderschap en creatief management’.
Dit jaar reed een kandidaat-politiecommissaris van de stad Gent dronken de gracht in. Extra pijnlijk was dat zijn voorganger ook al plaats moest maken toen die in februari 2009 beschonken achter het stuur zat. Twee jaar geleden stapte topman Fernand Koekelberg van de federale politie op omdat hij ongekwalificeerde secretaresses topposities gaf. Met één was hij ook bevriend.
Volgens de voormalige nationale judocoach Dedecker is België ‘Europees kampioen politieagenten. We hebben 48.000 agenten voor 10 miljoen inwoners. Nederland telt er 55.000 voor 17 miljoen.’ Maar kwantiteit garandeert dus geen kwaliteit. ‘De gewone burger is het slachtoffer van de politietop.’ Het politiegeklungel is symptomatisch voor het uiteenvallen van de staat, meent de Vlaamse nationalist. De Franstalige magistratuur wenst zich niet te voegen naar de wensen van Vlaamse ministers. 
Minister van Justitie Stefaan De Clerck erkent de fouten en spreekt van een ‘attitudeprobleem bij verschillende korpsen.’ Maar ‘dat de Belgische politie rot is, is een verkeerde redenering’, klinkt zijn geïrriteerde directeur communicatie Chris Lecluyse. De aandacht voor de zaak van drievoudig moordenaar Ronald Jansen is juist een gezonde reactie. ‘Het zijn pijnpunten die aan de oppervlakte komen en dat getuigt van objectief onderzoek naar mogelijke fouten zodat er kan worden bijgestuurd. Wij kunnen moeiteloos de concurrentie aan met omliggende landen. De trend is positief.’
De voorzitter van de Kamercommissie van Binnenlandse Zaken, parlementslid voor de Nieuwe-Vlaamse Alliantie Ben Weyts, deelt de fouten bij de Belgische politie in twee categorieën in. De menselijke: ‘Te weinig wordt gebruikgemaakt van profielanalyses en door vooringenomenheid laat de politie aanwijzingen liggen.’ En de structurele: een draaiboek bij moordonderzoek, met daarin de stappen die alle speurders moeten volgen, is aangekondigd maar nooit ingevoerd. ‘Na hun opleiding worden politieonderzoekers niet meer bijgeschoold, terwijl de wetenschap niet stilstaat.’
Haast kennen ze niet in België. Het onderzoek naar de Bende van Nijvel, die in de jaren tachtig moord en ellende bracht ten koste van 28 doden, is nog steeds niet afgerond. En ook ‘Police-on-web’, waarbij burgers via internet aangifte kunnen doen, functioneert na drie jaar nog niet.
Dat er veel loos is in België schreef ik ook in België Barst over de opdeling wie-krijgt-wat.  En specifiek over de Brusselse politie uit eigen ervaring in Als de politie liegt. Opnieuw benadruk ik mijn stelling dat door de onprofessionele politietop Belgische burgers en Europese instellingen gevaar lopen.  
De foto nam ik van een affiche in Parijs. Vind het wel passend zo’n gezicht met bijna Lombroso-wenkbrauwen en die rode drankneus. Dat imago kleeft aan de Belgische wetsdienaren. Zelfs hun politieke bazen in het parlement zijn het inmiddels zat. Want niemand neemt het voor ze op. Uiteraard de goede agenten niet te na gesproken, want die heb je zeer zeker ook.  
Deze bijdrage verscheen ook op ArnoldKarskens.com

Meer over:

opinie, wereld
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.