3.233
124

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Fanatici hebben Zwarte Piet gegijzeld

Hoe Sint en Piet symbool van xenofobisch Nederland worden

Mijn voorspelling komt uit: racisten proberen Zwarte Piet te gijzelen. Dat blijkt uit de emailterreur waaraan professor Verene Shepherd op Jamaica onderworpen wordt, nu haar adres op verschillende weblogs, Facebookpagina’s en internetsites bekend is gemaakt.

Dat zal haar zeker sterken in haar opvatting dat het sinterklaasfeest een racistisch fenomeen is en zoals zij het voor Eenvandaag formuleerde ‘a backdrop to slavery’. Elke scheldmail levert nieuw bewijsmateriaal voor deze conclusie.

Zouden die racisten beseffen dat zij het blazoen van Zwarte Piet op deze manier alleen maar bevlekken? Waarschijnlijk wel want het is zulke fanatici er alleen maar om te doen hun eigen domme vooroordelen bevestigd te zien. Zij haten de Verenigde Naties net zo hevig als de Europese Unie. Ze zouden van hun stuk gebracht worden als de VN zich onthield van een oordeel over Nederlandse kinderfeesten. Of als professor Shepherd na goed veldonderzoek ter plekke tot de conclusie zou komen dat de klachten over racisme en discriminatie in Nederland terecht zijn maar beter niet in verband gebracht kunnen worden met Sint en Piet.

Het dient bovendien hun zaak als ze dat meest onpolitieke feest van alle onpolitieke feesten in Nederland konden inlijven, als Sint en Piet daadwerkelijk symbolen werden van xenofobisch Nederland van de kwaadaardigheid die schuilt in het veen achter de dijken.

Victorie
Ze kregen Nederlands meest dierbare feest op een presenteerblaadje aangereikt. Het beroerde is dat de radicale vleugel van de anti-piet-beweging er net zo goed belang bij heeft dat extreem-rechts Sint en Piet op hun helletocht meevoert. De emailterreur tegen Shepherd bevestigt hen in hun vooroordeel: witte Nederlanders zijn racisten, vooral als zij ontkennen dat het sinterklaasfeest iets met discriminatie te maken heeft want de lui die zelf niet beseffen dat ze racist zijn, dat zijn de ergsten. 

Het is als met zoveel kwesties in deze eeuw: de scherpslijpers van beide partijen geven de toon aan. De kinderen en de gezinnen, die straks aan de kade staan als Sint met zijn Pieten aanlegt, zijn de slachtoffers. 

De fanatici kraaien victorie. Zwarte Piet is gegijzeld en ik zou niet weten hoe de aardige mensen van Nederland – die grote meerderheid –  hem kunnen bevrijden. Misschien u wel.

Aanvulling:  PVV-kamerlid Joram van Klaveren heeft vanmiddag de Pietitie in ontvangst genomen en Geert Wilders verspreidt daarover een enthousiaste tweet. Naar aanleiding daarvan heb ik de volgende reactie op de Pietitie gezet:

“Ik heb de Pietitie geliked, Ik heb de Pitietie ondertekend. En ik merk nu dat ik voor een politiek karretje ben gespannen. Ik lees net een mail van Geert Wilders, dat de Pietitie in ontvangst is genomen door Joram van Klaveren van de PVV. Daarmee hebben jullie Zwarte Piet gepolitiseerd en kapot gemaakt. Jullie hebben het  karwei van Quinsy Gario afgemaakt. Feestelijk bedankt.”


Volg Han ook op Twitter

Het nieuwste boek van Han is De Mooiste Jaren van Nederland (1950-2000)


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (124)