Laatste update 14:21
1.847
21

Fractievoorzitter van de PvdA in de Eerste Kamer

Mei Li Vos werd bekend als één van de oprichters en de voorzitter van het Alternatief Voor Vakbond (AVV). Een vakbond die opkomt voor die groepen die door de traditionele vakbonden weinig worden vertegenwoordigd, zoals freelancers en flexwerkers. In 2007 nam ze voor de PvdA zitting in de Tweede kamer. Inmiddels is ze fractievoorzitter van de PvdA in de Eerste Kamer. (Foto door: Ilona Hartensveld)

F*ck the system, laat de algoritmes voor jezelf werken

Als we processen en diensten efficiënter en winstgevender kunnen maken door algoritmes, dan zouden we toch ook iets kunnen verzinnen om bedrijven te beoordelen op de omgang met hun mensen?

cc-foto: drosen7900

Door: Mei Li Vos en Esther van Rijswijk

Begin juli vroegen Spaanse schoonmaaksters aan Tripadvisor om ook een beoordelingsysteem te maken voor arbeidsomstandigheden. Gasten van hotels en restaurants zouden zo kunnen weten hoe er met personeel wordt omgegaan.

2 euro per uur
Aanleiding van de vraag was de bedroevend lage betaling voor sommige schoonmaaksters. Ze moeten soms voor een paar euro per uur vele kamers schoonmaken. Tripadvisor antwoordde twee weken later dat ze dat helaas niet ging lukken, het is onmogelijk om 7,5 miljoen hotels te controleren op hun arbeidsvoorwaarden. Snappen we. Maar dat betekent niet dat je niets hoeft te doen.

Use the system
Je moet het volgens ons zo zien: als we processen en diensten efficiënter en winstgevender kunnen maken door algoritmes, dan zouden we toch ook iets kunnen verzinnen om bedrijven te beoordelen op de omgang met hun mensen? Algoritmes hoeven niet alleen de aandeelhouders te dienen, maar kan je ook inzetten voor de werkenden. Vinden wij.

Hoe dan?
Laten wij Tripadvisor en Booking.com helpen, en tijdens onze vakantie bedenken hoe zo’n ratingsysteem eruit zou kunnen zien. Vink je dan alleen af of ze zich houden aan de cao? Vraag je het aan het personeel? Moet het personeel zelf oordelen, al dan niet anoniem? Hoe maak je zo’n Goed Werk knop?

Help je mee?
Jij kan dus meehelpen, door vrienden te wijzen op de petitie en na te denken over hoe zo’n ratingknop zou kunnen werken. Mail je idee aan mlvos @ avv.nu, of aan Esther @ esthervanrijswijk.nl.


Laatste publicatie van MeiLiVos

  • Politiek Voor De Leek

    Een Insideverslag Van Een Outsider

    2011


Geef een reactie

Laatste reacties (21)