Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Feyenoord en het stadsbestuur moeten hun verantwoordelijkheid nemen

  •  
11-05-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
110 keer bekeken
  •  
ROTTERDAM-BRANDGRENS-VERLICHTING

© 2007-05-14 00:00:00 ROTTERDAM - Op maandagavond markeren honderden lichtbundels de brandgrens van Rotterdam (project De Brandgrens). Dit is een van de meest in het oog springende onderdelen v

Respecteer het verleden en laat het centrum aan de herdenking van het bombardement van 14 mei 1940
Vooropgesteld: het kampioenschap is Feyenoord van harte gegund. De sympathieke trainer Van Brockhorst, het verfrissende spel van het team, maar bovenal de trouw van de supporters moet eindelijk eens beloond worden.
Aanstaande zondag is het Stadhuisplein omgebouwd tot een evenemententerrein. De tienduizend kaarten die voor het feest beschikbaar zijn, waren in een paar uur verkocht. Vanaf 10 uur ’s morgens kunnen supporters terecht.
Om het bombardement van 14 mei 1940 te herdenken zullen van 13:29 tot 13:39 uur alle klokken binnen de brandgrens luiden. Op het Stadhuisplein zal hier waarschijnlijk weinig van te horen zijn. In de 677-jarige geschiedenis van Rotterdam is het bombardement uit 1940 veruit de belangrijkste gebeurtenis: er vielen 800 doden, 80.000 mensen werden dakloos en 24.000 woningen werden verwoest, waarbij het complete stadscentrum werd weggevaagd. Tot op de dag van vandaag zijn de gevolgen merkbaar. Zo’n gebeurtenis herdenk je niet door in datzelfde centrum 77 jaar later een drankfestijn te organiseren tijdens de officiële herdenking aan het begin van de middag. De vestiging van de Bijenkorf op Dam start ook niet op 4 mei met de Dolle Dwaze Dagen.
En wat gebeurt er wanneer zich het rampscenario voltrekt en Feyenoord onverhoopt geen kampioen wordt? Afgelopen zondag heeft iedereen kunnen zien dat het stadscentrum een moeilijke controleerbare en een zeer kwetsbare omgeving is. Er stonden alleen al op de Coolsingel 40 ME-busjes en er waren 1.000 politiemensen opgeroepen. Maar rellen in de binnenstad waren niet te voorkomen. Met materiële maar bovenal imagoschade voor Rotterdam tot gevolg.
Het totaal uit de hand gelopen kampioensfeest van 1999 vormde een katalysator van een sterk versoberd horeca- en evenementen beleid in Rotterdam. Tot een paar jaar geleden mochten bezoekers van culturele evenementen in openbare parken nog geen onschuldig wijntje drinken van het stadsbestuur. Terwijl deze doelgroep én sector de drager is van het nieuwe Rotterdam dat alle lijstjes in de reisgidsen aanvoert. De culturele sector vreest nieuwe maatregelen als het aanstaande zondag uit de hand loopt.
Maar laten we positief blijven. Feyenoord wordt kampioen en het feest wordt echt een feest. Dan dient zich het volgende probleem aan: de huldiging van het kampioenselftal op maandag tijdens schooltijd. “Het Kampioenschap is zo uniek dat wij ons kunnen voorstellen dat schoolleiding aanvragen voor verlof voor het bijwonen van de huldiging honoreert,” heeft wethouder van Onderwijs, Hugo de Jonge, laten weten. Eerst heeft hij als lid van het College van B en W mede het tijdstip van de huldiging bepaald om vervolgens als wethouder Onderwijs op de stoel van de schoolbesturen voor hen een besluit te nemen. Welk precedent creëert De Jonge hiermee, als wethouder van een stad waar het handhaven van de leerplicht als één van de pijlers onder een succesvol participatiebeleid wordt gezien? Welke levensgebeurtenis is er eigenlijk niet belangrijker dan het kampioenschap van een voetbalclub?
Feyenoord en het stadsbestuur moeten hun verantwoordelijkheid nemen. Respecteer het verleden en laat het centrum aan de herdenking van het bombardement. Organiseer feesten voor supporters op plaatsen die goed controleerbaar zijn en buiten de brandgrens liggen. Betrek de horeca van het Stadhuisplein hierbij, om alle belangen te behartigen. Huldig Feyenoord direct na de kampioenswedstrijd in de eigen Kuip. Omdat dan niet alle supporters bediend worden, organiseert Feyenoord speciaal voor alle schoolkinderen de komende week ná schooltijd een aparte huldiging in de Kuip. En zo nodig nog één. Nog altijd circuleren er foto’s van kinderen met de Europacup, die Feyenoord als eerste Nederlandse club in 1970 won. Volwassenen koesteren nu deze herinnering en de actie van toen heeft nog altijd een enorme pr-waarde voor de club. Het is simpel, neem het initiatief en organiseer het.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.