3.735
172

eindredacteur Joop

Francisco van Jole is journalist en eindredacteur van Joop.
Verder is hij politiek commentator bij De Nieuws BV en presentator van Draad, een politieke talkshow in Arminius te Rotterdam.

Fijne tijd op Joop

Het jaar waarin de oude media Joop wilden verbieden

2010 was het jaar waarin dingen gebeurden die onwaarschijnlijk werden geacht. Een regering met Wilders bijvoorbeeld. Ja, hij is de gedoger maar hij lijkt het kabinet toch wel in zijn zak te hebben. De waarschuwende woorden van CDA-onderhandelaar en spijtoptant Klink dat de gedoogpartij degene is die het meest profiteert van de constructie is tot nu toe bewaarheid.

Zelf was ik uiterst verbaasd dat de hoofdredacteur van de Volkskrant aan het nieuwe kabinet vroeg om Joop te verbieden. Omdat hij ‘er last van heeft’. Dat klinkt vleiend voor een opiniesite die nog geen jaar bestaat maar stemt ook verdrietig. Een hoofdredacteur die oproept concurrentie te verbieden, dat maak je niet vaak mee. Het ging hem daarbij niet om reclamegeld maar puur om de aandacht. Hij stelde dat bezoekers van Joop hun tijd door zouden moeten brengen op de site van de Volkskrant.
Het is de redenatie van een papieren man die nog steeds niet gewend lijkt aan de wereld van internet waar miljoenen sites de gebruiker van informatie voorzien. Het voorgestelde Joop-verbod, dat gelukkig meteen werd afgevoerd door minister Van Bijsterveldt, is als de malariamug bestrijden met een luchtbuks.
Een beetje gelijk heeft de hoofdredacteur van de Volkskrant overigens wel. Jopers brengen veel tijd door op de site, tegen de 9 minuten per bezoek. Dat is veel en met de stevige groei in bezoekers niet minder geworden. Er wordt ook steeds meer gereageerd, nu gemiddeld meer dan duizend reacties per dag. Die reacties zorgen voor een boeiende, leerzame en veelzijdige discussie. Joop is daardoor ook een van de beste plekken geworden om de verschillen in opvatting tussen links en rechts te proeven.
Dat maakt 2010 voor Joop tot een fantastisch jaar. Waarvoor namens mede namens de overige redactieleden (Maarten, Samira, Hasna en Margaux) hartelijk dank. En klik svp ook even hier. We zouden die krant namelijk niet willen missen.
Allen een goed, gezond en gelukkig 2011 gewenst!

Geef een reactie

Laatste reacties (172)