Laatste update 22:09
3.617
26

Student

Noortje van Lith is 21 jaar oud en rolstoelgebonden. Zij strijdt voor gelijke rechten voor mensen met een beperking. Eind augustus begint ze aan de opleiding HBO rechten in Tilburg. Ze hoopt in de toekomst meer te kunnen betekenen voor de rechten van de mens.

Financiële afhankelijkheid, is dat echt nodig?

Als we een partner hebben die boven het minimumloon verdient krijgen we geen aanvulling en dat betekent weer afhankelijk zijn van een ander, terwijl we al met veel dingen hulp nodig hebben

cc-foto: Arild Storaas

Mensen kunnen er niets aan doen dat ze een ziekte krijgen of een beperking hebben/krijgen. Toch worden zij financieel afhankelijk gemaakt omdat zij helaas niet altijd volledig kunnen werken. Deze afhankelijkheid brengt veel problemen met zich mee. Mensen met een arbeidsbeperking die niet volledig kunnen werken krijgen een aanvulling tot het minimumloon vanuit de bijstand waardoor de plichten van de bijstand gelden, dit is erg oneerlijk.

Door het bijstandsregime mogen we maar een beperkt deel eigen vermogen hebben en moeten we rekening houden met de kostendelersnorm. Dit houdt in dat wanneer we gaan samenwonen, we dan geen wettelijk minimumloon meer kunnen verdienen. Allemaal door onze beperking of ziekte. Dat is toch gewoon pure discriminatie?

Mensen met een beperking of ziekte moeten volgens staatssecretaris Van Ark een aanvulling vanuit de bijstand krijgen om het minimumloon te verdienen, maar mevrouw Van Ark houdt geen rekening met de belemmerende regels die de bijstand met zich meebrengt. Als we een partner hebben die boven het minimumloon verdient krijgen we geen aanvulling en dat betekent weer afhankelijk zijn van een ander, terwijl we al met veel dingen hulp nodig hebben.

Ik zou bijvoorbeeld niet willen dat mijn partner (alleen) moet opdraaien voor de kosten van bijvoorbeeld mijn studie of ons huisje of een grotere uitgave.

Het is niet nodig want er zijn verschillende oplossingen waaronder de inclusietoeslag vanuit de belastingdienst. Door deze inclusietoeslag zouden we niet meer onder de bijstand hoeven te vallen als we gaan werken met een medische urenbeperking. Dit is door verschillende organisaties aangedragen waaronder FNV, CNV en LCR. Tamara van Ark (staatssecretaris Sociale Zaken en Werkgelegenheid) geeft hier helaas weinig tot geen gehoor aan.

Daarom ben ik een petitie begonnen, binnenkort kom ik met een aantal andere organisaties met een uitgebreidere campagne.

Tekent u de petitie?

Geef een reactie

Laatste reacties (26)