1.765
1

Tekstschrijver en publicist

Mark Wagemakers is tekstschrijver en publicist.

Foodporn Basics: Spannende stoofpeertjes

Zoveel smaken, zoveel recepten. Dat moge duidelijk zijn. Maar uw culinair journalist houdt zelf niet bepaald van stoofperen. Toch vindt hij ze lekker met dit recept. 

Als er iéts bij de Nederlandse culinaire traditie hoort, is het wel het stoofpeertje. Een zoete lekkernij, waarbij het frisse peertje wordt omhuld door een siroop van rode wijn en kaneel. Een perfecte begeleider bij hert, konijn of koe, of een prima hoofdrol in een dessert. Met of zonder de siroop, met of zonder mousse, met of zonder ijs.

De bekendste stoofpeer is de Gieser Wildeman. Een stevige peer die niet door het geweld van de hitte vernacheld wordt tot een allerminst culinair prutje. Een stevige stoofpeer, met een friszuur accent, wat prima samengaat met de vloeistof waar het peertje in gestoofd wordt. En dat koken van de stoofperen is een vak apart. Want doe je dat nu kort of lang? Kies je voor alleen wijn met kaneel en suiker, of maak je er een creatief peertje van? En dan: wil je een glanslaagje van de siroop of gebruik je dat verder niet?

Zoveel smaken, zoveel recepten. Dat moge duidelijk zijn. Maar uw culinair journalist houdt zelf niet bepaald van stoofperen. Toch vindt hij ze lekker met dit recept. Probeer het eens en laat het ons weten. Geniet van je stoofpeer!

Benodigdheden voor de stoofpeertjes:
– Flesje rode wijn
– Flinke scheut vieux
– Flinke scheut sinaasappellikeur
– 3 stokjes kaneel
– 2 kruidnagelen
– 5 eetlepels honing
– 2 blaadjes laurier
– Evt. wat extra speculaaskruiden of vanille
– Kilootje Gieser Wildeman stoofperen, geschild en geboend met een schuursponsje (zo gaan ze er gewéldig uitzien, net alsof ze ge-airbrushed zijn)

Vuur aan, samen met de stoofpeertjes het vocht in laten koken tot stroop. Haal de peertjes er na 45 minuten uit en kook de siroop verder in tot 150ml – dat duurt nog zo’n 40 minuten. Voeg voor extra stevigheid voor het dessert eventueel twee uitgeknepen blaadjes gelatine toe.

Eet de stoofpeertjes bij je hoofdgerecht of bewaar tot het dessert.

Stoofperenmousse
Klop de afgekoelde siroop door 150 gram kwark, doe daar 150 gram opgeklopte slagroom bij en twee stijfgeklopte eiwitten met suiker. Laat zo’n vier uur opstijven in de koelkast.
Lekker met gebakken appeltjes, walnoten, vanille-ijs – en de stoofperen natuurlijk.
Stoofperen en stoofperensiroopmousse, van mij, voor jou. Smakelijk!

Volg Mark Wagemakers ook op Twitter

Geef een reactie

Laatste reactie