16.797
28

Tekstschrijver en publicist

Mark Wagemakers is tekstschrijver en publicist.

Foodporn: De lekkerste vegetarische burger

Mijn Heilige Graal kwam: witte bonen uit blik

Vegetarische burgers – ik moet er niets van hebben, dacht ik tot voor kort. Lijkbleke meiskes die in het kader van hun vegetarische geloof (daar begint het althans steeds meer op te lijken) het koelschap inspecteren om te kijken naar hun favoriete tofu-, tahoe-, inuline- of zeewierburger. Negen van de tien keer blijken de burgers eenmaal gebakken slap, futloos en gortdroog te zijn, zonder smaak. Gek, want vaak wordt er wel ve-tsin, de verdoemde smaakversterker, toegevoegd. Als zelfs dát niet helpt, kunnen de vlijtige vegetariërs het beste zelf het biokatoenen schort omdoen en hun eigen vegetarische burger gaan bakken.

Lekkere vegetarische burgers?
Ik ben geen vegetariër. Ik houd veel te veel van een lekker stuk (edoch biologisch of anderszins verantwoord) vlees en maak regelmatig mijn gehakt zelf. Zoals u weet ben ik ook een culinaire globetrotter, wiens keukenkastjes uitpuilen met overzeese kruiderijen, specerijen en ter inspiratie zo’n honderdvijftig kookboeken heeft verzameld – en dat is nog maar het begin. Maar nergens – nérgens kon ik een recept vinden voor een lekkere vegetarische burger. Een lékkere vegetarische burger. Dus ben ik gaan experimenteren. Met inulinevezels. Met gefermenteerde zwarte bonen. Met zeewier. Allemaal óf te duur, óf te smerig, of in het ergste geval: allebei. Totdat ik achter mijn Heilige Graal kwam: witte bonen uit blik. Zonder toevoegingen, zonder gesodemieter, zonder smaakstoffen. Gewone witte bonen.

Het recept voor een lekkere vegetarische burger
Die witte bonen heb ik een tijdje uit laten lekken en onderwijl heb ik een eitje losgeklopt. Die twee ingrediënten voegde ik bij elkaar en prakte ik met mijn stamper. Het resultaat was een smaakloze vegetarische burger in wording. Maar goed: het moest een lékkere vegetarische burger worden. Het geheime ingrediënt: vissaus. Er bestaat ook een vegetarische variant en mijn trouwe vegetarische lezer vast weet vast waar hij die moet halen. Vissaus is een umami-bom, oftewel het geeft een hartig accent aan het gerecht. Een “kick”. Samen met worcestershiresaus én een druppeltje tabasco krijg je meteen het ouderwetse gehaktballengevoel, daar die bol zitten met “umami”. Bindt met een geklutst ei en paneermeel. Meestal gebruik ik voor 1 ei vier tot vijf opgehoopte eetlepels paneermeel.

Vegetarische burgers maken
Dit is het basisrecept voor lekkere vegetarische burgers. Ik gebruik een hamburgerpers om ze tot mooie hamburgers om te toveren, maar kneed- en duwwerk brengt je ook een heel eind. En elke variatie is mogelijk! Voor een hartige vegaburger kun je specerijen als steranijs, piment, paprikapoeder, korianderpoeder en gemberpoeder toevoegen. Voor een Italiaanse twist gebruik je zesten van citroen, fijngesneden rozemarijn, tijm en oregano. Ook stukjes olijf en zongedroogde tomaten geven deze vegetarische burgers een mediterrane smaak mee. Voor een Thaise vegetarische burger kun je ook koriander, peper en ui toevoegen.

Goedkope recepten, lekkere recepten, nieuwe recepten
Wees vrij. Kook. Geniet. Proef. Experimenteer. En je bent ook vele malen goedkoper uit. De specerijen zijn misschien wat duurder, maar experimenteer daar ook mee in je andere gerechten. Geef het een twist. Maak van je eten écht Foodporn. En spread the word. Like ons en lees iedere week weer het nieuwe seizoen van Foodporn, waarin ik oude klassiekers omtover tot gezonde, lekkere, goedkope maaltijden. Smakelijk!

Lees iedere vrijdag Foodporn. Culinaire verhalen die er toe doen. Tips, suggesties? Mail de redactie, we komen naar je toe. 

Volg Mark Wagemakers ook op Twitter of kijk op zijn website.

Mark is tevens de auteur van ‘Het roze boekje’.

Geef een reactie

Laatste reacties (28)