1.422
7

Tekstschrijver en publicist

Mark Wagemakers is tekstschrijver en publicist.

Foodporn: Detoxen tot je een ons weegt

Tijd om je smaak de resetten. Zeg maar 'Dag', met de horeca-spoiler!

“Zo Mark, jij bent ook wel eens slanker geweest!” “Jij ook de beste wensen, tante.” “Nee, maar echt; je hebt een horeca-spoiler!” Een wat, tante? Nog voordat ik kan vragen wat ze daar in godsnaam mee bedoelt, wijst ze naar mijn navel. En inderdaad, ik ben wel eens slanker geweest. “Dat wordt een buikje!” Ik moet bekennen dat mijn blokjesbuik zo zachtjes aan is verdwenen, maar ik vind mezelf wel mooi – eigenlijk. Ik kan mezelf recht in de ogen aankijken en hoef niet narcistisch te zijn door te veronderstellen dat ik er best mag zijn. Zal misschien ook wel de reden zijn geweest dat ik iets vaker dan me lief was met de billen bloot moest bij de GGD, maar dat is een saillant detail van een verder vreugdevolle, populaire adolescentie.

Ik was jarig, de eerste januari. Naast de jaarwisseling een moment van zelfreflectie en introspectie, die overdacht wordt tijdens het nuttige van allerhande gefrituurde zaken, liters champagne en toastjes met alles behalve mager rundvlees.

Laxatieven
Goed. Ik heb nog steeds evenveel aandacht, maar er mogen wel wat kilo’s af. Met een BMI van 22.8 hoef ik me nog geen zorgen te maken, maar een paar pond minder is ook niet erg. Het randje spek wat me voor de koude winter moest behoeden, mag er af. Het blijft subtropisch voor de tijd van het jaar.
Om me op een onconventionele manier te crashen in een dieet, begin ik weer aan een detox. Ik doe het zo’n twee keer per jaar. Niet zozeer om af te vallen, maar wel om mijn smaakpapillen te resetten. En daarbij heb ik ieder halfjaar ruim keuze uit het brede detox-assortiment. Pillen van de Kruidvat, laxatieven van de drogisterij, een Colon Cleanse van een Amerikaans merk, maar ik laat me begeleiden door een kennis van me, Patrick Willems van het detoxbedrijf Innerwave. Simpel: ik neem capsules in, shakes, doe aan darmspoelingen (do I need to say more) en ga een periode van zeven dagen geen vaste voeding meer tot me nemen.

Retraite
Er breekt een moment aan van rust, van retraite. Geen E-nummers, kilo’s zout, suiker, cafeïne, en toegevoegde kleurstoffen, maar balans in de buik. En of het nu wel of niet het meest gezonde is om te doen, weet ik niet, maar een paar dagen minder voeding kan geen kwaad. En over een maand kom ik er op terug.

Maand van de smaak
Dan hoop ik mijn smaak een boost te kunnen hebben geven. Want dit is meteen het thema van Foodporn deze maand: smaak! Verder heb ik een reportage gemaakt over ‘ctaste’; eten in het donker en heb ik een bezoek gebracht aan SVH Meesterkok Angélique Schmeinck.

Maar eerst ga ik de slowjuicer uit de kast halen. En vooral niet eten. In het kader van de journalistieke zoektocht naar innerlijk geluk, toch? Zeg maar ‘Dag’, met de horeca-spoiler!

Lees iedere vrijdag Foodporn. Culinaire verhalen die er toe doen. Tips, suggesties? Mail de redactie, we komen naar je toe.

Volg Mark Wagemakers ook op Twitter

Mark is tevens de auteur van ‘Het roze boekje’

Geef een reactie

Laatste reacties (7)