15.455
4

Tekstschrijver en publicist

Mark Wagemakers is tekstschrijver en publicist.

Foodporn: Hip; brouw je eigen alcohol!

Als je nú begint, heb je een perfect aperitiefje voor aankomende kerst

Het is leuk, makkelijk, zeer goedkoop en ontzettend snel te maken; je eigen alcohol. Niets geeft meer voldoening dan het openploppen van je eigen flesje bubbels. Nu is wijngist niet overal verkrijgbaar, dus doen we het met bakkersgist. Dat doet aan de smaak niets onder, maar bereikt niet zulke hoge percentages alcohol. Dat hoeft ook niet; een procent of zes is genoeg. Dat is gezellig.

Woest aantrekkelijk
Cider is helaas een ondergeschoven kindje bij de Nederlandse supermarkten. Natuurlijk heb je ook commerciële cider-achtige dranken, vooral om jonge meisjes het gevoel te geven dat ze woest aantrekkelijk zijn. Moet je ze eens zien na een flesje of zes…

Moeder Natuur in al haar naaktheid
Nee, neem dan het voorbeeld aan de Engelsen en de Ieren. Stoere kerels die een glaasje cider atten om een drukke werkdag af te sluiten. Een bitterzoet appel- of perendrankje, dat enkel even heeft gegist. Zo krijgt het sap een bite, een zetje. Over het algemeen drinkt men hard cider, de variant met bubbels. Een tinteling op je tong. Moeder Natuur in al haar naaktheid. Met alcohol, maar dat maakt het leuk, toch?

Old-fashioned
Op de ouderwetse manier wordt cider gemaakt van appels die door een cidermolen gingen. Het sap werd vervolgens geperst en gefermenteerd in grote vaten, op een temperatuur tussen de vier en zes graden. Door de kou duurt de fermentatie erg lang, maar blijft de smaak haast onaangetast. Van de pulp werd calvados gemaakt, het verraderlijk lekkere drankje, met een alcoholpercentage dat opgestookt werd tot zo’n veertig procent. De cider werd na fermentatie geklaard en gebotteld. Na enkele maanden was het sap op dronk en werd het verhandeld.

Omdat ik ook wel snap dat je geen cidermolen hebt, maar toch je eigen appelcider wil maken, heb ik een gemakkelijke variant gemaakt. Aangezien ik geen Fransoos of Ier ben, heb ik er een Hollands tintje aangegeven. Cider met appeltaartsmaak. En als je nú begint, heb je een perfect aperitiefje voor aankomende kerst. Dus spoed je naar de grootgrutter en brouw je eigen zalige cider!

Zaligmakende cider
–    1 literfles (biologische) appelsap, zonder toevoegingen
–    1 eetlepel kaneel
–    1 vanillepeul, in de lengte doormidden gesneden, het zaad eruit gesneden
–    75 gram gewelde witte rozijnen, fijngesneden
–    75 gram (bruine) basterdsuiker
–    1 zakje bakkersgist
–    1 ballon, enkele gaatjes erin geprikt
–    Tape
–    Beugelflesjes (van het bekende biermerk)

Verwarm 250 ml van het sap tot een graad of zeventig in een smetteloos schone pan en voeg de suiker, fijngehakte  rozijnen, kaneel en het vanillemerg en -peultje toe. Laat daarna de massa een halve dag met het deksel op de pan staan. Let op dat er geen fruitvliegjes bij kunnen.

Zeef in een ontsmette zeef (door het in bleek schoon te maken en af te spoelen met koud water) het sap en voeg toe aan de rest van het sap. Voeg vervolgens de gist toe en schud even door.

Doe de ballon over de opening en bevestig met tape. Zo kan er zuurstof tijdens de gisting ontsnappen, maar kan er geen narigheid in. Laat dit staan totdat het volledig is uitgegist. Dat zie je wanneer het ballontje slap over de fles hangt en het sap begint te klaren.

Hevel over door middel van een slangetje in schoongemaakte beugelflesjes, waar je een kwart theelepel suiker aan hebt toegevoegd. Laat de droesem, het onderste laagje gist, onaangeroerd.

Laat je cider op kamertemperatuur nagisten, voor maximaal anderhalve maand. Leg daarna je cider in de koeling en serveer lekker koud. Een prima aperitief voor bij het kerstdiner; vloeibare appeltaart!

Drink met mate (uiteraard) en bewaar maximaal anderhalf jaar. Aangezien het een laag alcoholpercentage betreft, is het vatbaar voor bederf.

Volg Mark Wagemakers ook op Twitter

Mark Wagemakers schreef Het  Boekje (2011)

Geef een reactie

Laatste reacties (4)