701
7

Tekstschrijver en publicist

Mark Wagemakers is tekstschrijver en publicist.

Foodporn: Kliekjes!

Per jaar gooien we drie volle winkeltassen weg. Hop; daar gaat het. Omringd door vliegen, schimmel en nare luchtjes. Daarom de hulp in dure tijden, de bakermat voor bezuinigingen; culinaire kliekjes

M’n partner en ik gaan samenwonen. Na 2,5 jaar is het tijd om de grote stap te nemen en onze relatie, hoe zal ik het zeggen, uit te diepen. Wat meer schwung geven. Daarnaast ben ik de provincie ook meer dan beu en lonkt de Grote Stad.

Ik kook voor m’n vriend, dat vindt hij leuk. Maar ja, je kent het wel. Dan moet de een de deur uit voor de wekelijkse Zumba-les, de ander de administratie op orde brengen. Of ligt de een voor pampus op de bank en zit de ander te gamen. Of moet de een zich fêteren aan een goddelijke Wagner-opera, en gaat de ander het huis stofzuigen. Hoe dan ook; in een drukbezet leven, houd je vaak kliekjes over. En ik ben niet de enige. Per jaar gooien we drie volle winkeltassen weg. Hop; daar gaat het. Omringd door vliegen, schimmel en nare luchtjes. Daarom de hulp in dure tijden, de bakermat voor bezuinigingen; culinaire kliekjes.

Culi-kroketjes
Beetje stamppot over? Aardappelpuree gemaakt, maar er liggen nog drie volle opscheplepels in de pan? Spatel er dan een ei doorheen, een beetje bloem, wat extra peper en zout en laat het opstijven in de koelkast. Rol er na een uurtje balletjes van, die je door een losgeklopt ei met wat room haalt, room, wederom het ei en gekruid paneermeel. Laat even rusten en frituur de stamppotballetjes goudbruin in de frituur op 160 graden. Voor het frituren invriezen? Top! Frituur ze echter dan op 180 graden, voor vier minuten.

Inmaken
Een stuk komkommer over? Een halve paprika laten liggen? En wat te denken van dat laatste beetje ui, stukje wortel en handjevol kruiden? Inmaken die hap!
Voor een verfrissend zoetzuurtje kun je allerhande azijn gebruiken. We zitten in crisis, dus kunnen we gewone azijn gebruiken. 200 ml azijn, 200 ml water en 5 eetlepels suiker opwarmen. Zorg dat de suiker oplost.
Kook een pot en een deksel uit en laat drogen. Doe de groenten en kruiden (dille, mosterdzaad, kruidnagel, laurier, salie, dat zulks) in de pot, schenk er het warme azijnmengsel op, doe de deksel dicht en zet op z’n kop. Zo trekt de pot vacuüm en kun je het maandenlang bewaren. En lékker dat het is!

Soep!
Pasta over? Gehaktballen waar niemand meer naar omkijkt? Gegrilde groenten? Mootje gebakken vis? Maak er eenvoudig en snel een soepje van! Natuurlijk heb je zelfgemaakte bouillon in de vriezer liggen, anders – tja – zul je een bouillonblokje moeten nemen. In ieder geval, zorg voor een halve liter dampende bouillon. Voeg daar een potje tomatenpuree aan toe, een evengrote hoeveelheid chili-saus, een scheut sherry en het groenten- en vlees- of visoverschot en serveer met verse bladpeterselie.  

Wat doet u?
Kom; laten we weer eens interactief zijn. Het steeds groter wordende Foodpornpubliek is culinair onderlegd; lees de vele reacties maar terug. Hoe doet ú het? Wat doet u met de overschotten? Wees creatief en gebruik de reageeroptie om ons allen te overdonderen met uw kliekjesrecept.

Lees iedere vrijdag Foodporn. Culinaire verhalen die er toe doen. Tips, suggesties? Mail de redactie, we komen naar je toe. 

Volg Mark Wagemakers ook op Twitter 

Mark is tevens de auteur van ‘Het roze boekje’

Geef een reactie

Laatste reacties (7)