10.872
5

Tekstschrijver en publicist

Mark Wagemakers is tekstschrijver en publicist.

Foodporn: New York Cheesecake

Wat de Italianen met risotto hebben, de Japanners met sushi en wij met oma’s appeltaart, hebben de Amerikanen met hun cheesecakes

Hét New York Cheesecake recept bestaat niet. Dat vooropgesteld. Maar goed: laten we het dus niet eens dicht bij huis houden. Een beetje koketteren met taart; omdat het leven zo leuk kan zijn. Oké: een cheesecake met een rijk verleden. Sterker nog: American Cheesecake vindt zijn oorsprong in het oude Griekenland. Een fysicus heeft er zelfs een boek over geschreven: Plakountopoiikon suggramma. Aldus Wikipedia. Zouden ze weer mee moeten adverteren, trouwens.

Dus: een cheesecake recept. Zompige, vette, robuuste cheesecake. Wereldberoemd door krokante korst van koekkruimels (of Graham crackers, zoals het in NYC geserveerd wordt) en een combinatie van roomkaas of zure room, eieren en suiker. Met aardbeien, of citroen, of vanille of het meer moderne banoffee (bananen-toffee), witte chocolade, marshmallows: eigenlijk alles wat je kunt laten emulgeren met de basis. Ieder cheesecake recept heeft zijn eigen karakteristieken, maar ieder cheesecake recept is wel weer anders.

Wat de Italianen met risotto hebben, de Japanners met sushi en wij met oma’s appeltaart, hebben de Amerikanen met hun cheesecakes. Iedereen heeft hét recept voor de beste taart, maar ook hier leiden vele wegen naar Rome. Of naar Eest 10th Street, waar volgens CBS de beste cheesecake wordt verkocht.

Cheesecake recept: de basis

De basis is over het algemeen hetzelfde. Men neme een pak kruimelkoeken en maalt deze. Eventueel kun je een smakelijk specerij toevoegen: denk aan kaneel, of 5-spice poeder, voor een extra bite. Wederom: elk cheesecake recept is anders.
Smelt 50 gram boter tot beurre noisette (hazelnootboter). Laat al het overtollige water uit de boter bruisen en wacht tot de onderkant van de boter een lichtbruine kleur krijgt. Ruik je noten? Haal dan van het vuur en vermeng met de koek. Pak een taartvorm, vet in en bekleed die met plasticfolie. Doe het kruimelmengsel in de vorm en druk stevig aan tot je korst egaal is.
Het volgende essentiële deel van het basis cheesecake recept: gebruik voor de vulling van de taart 500 gram roomkaas (Amerikanen gebruiken Philadelphia, maar Monchou of huismerk kan natuurlijk ook), op kamertemperatuur gebracht. Mix in de mixer met 150 gram poedersuiker en vijf eieren. Belangrijk is dat de eieren ook op kamertemperatuur zijn, en per stuk worden gemengd. Voeg daar weer 40 gram gezeefde bloem aan toe. Doe het mengsel bij de korst en bak zo’n anderhalf uur op 150 graden in de oven.
Maak nu de ‘frosting’: 250 gram crème fraîche (op kamertemperatuur!), twee eetlepels suiker en een theelepel vanille-extract. Meng door elkaar, haal de taart uit de oven, smeer de topping op de cheesecake en laat nog een kwartier bakken in de oven.

Cheesecake recept: variaties
Dit is de authentieke basis van de New York cheesecake. Maar het cheesecake recept is, net als ieder anders recept, bindend. Origineel. Uniek. Maak daarom je eigen cheesecake recept en stuur het ons in. Hierbij wat ideeën voor je eigen cheesecake-party. Heerlijk. Zalig. Smullen. Tot volgende week!

Mojito: witte rum, koekkruimels met verse munt, rietsuiker en limoen
Cranberry-kaneel: cranberrymousse en een twee tl kaneel door de Bastogne-kruimelbodem
Spicy chocolate: pure chocolade met een snufje cayennepeper
Appel-basilicum: stukjes appel en fijngesneden basilicum over de taart
Wat is joúw cheesecake recept? Vertel het ons!

Lees iedere vrijdag Foodporn. Culinaire verhalen die er toe doen. Tips, suggesties? Mail de redactie, we komen naar je toe. 

Volg Mark Wagemakers ook op Twitter of kijk op zijn website.

Mark is tevens de auteur van ‘Het roze boekje’.

Geef een reactie

Laatste reacties (5)