290
0

Tekstschrijver en publicist

Mark Wagemakers is tekstschrijver en publicist.

Foodporn op visite: VENUEZ hospitality & style Awards

Flaneren op het feestje van VENUES, het neusje van de zalm van de hospitalitybranche.

“Mark, wat leuk dat je er bent! Ik ben Hessel, ik heb het georganiseerd. Champagne?” Hessel is heel amicaal. En charmant. Of dat komt door de gesponsorde cocktails, die al het bloed in mijn aderen doet verdrijven, of de hospitaliteit van de Don Juan weet ik niet, maar hij heeft het voor elkaar. Bij mij in ieder geval – zonder meer.

Bols maakt cocktails, Laurent Perrier wordt recht uit de fles geschonken. Martini is niet aan te slepen en de yakitori is een fijne Japanse toets, voor het Aziatische Okura-concern. Er staat een limoncello scooter (kunnen we die winnen?) en het crème de la crème van de hotellerie is bijeen om te netwerken, dronken te worden en prijzen te winnen. Want daar draait het immers op, bij de VENUEZ awards.

‘Kanonnen; wat een hoop bestek!’, dacht ik bij mezelf. Een boterserviesje, een prulletje voor de amuse, een glas voor wit, een glas voor rood, eentje voor een extra ronde; ik begin alvast met schrijven, anders ben ik het morgen vergeten.

Steak tartaar van tonijn
De VENUEZ-awards is voor het neusje van de zalm van de hospitalitybranche. Slechts een aantal journalisten zijn uitgenodigd om verslag te doen van dit zeer besloten fuifje. Dat is – en na deze lange inleiding komen we weldra tot de kern – ook doorgevoerd bij het diner. Verfijnde, mooi uitgebalanceerde gerechtjes, die je makkelijk thuis kunt maken. Het voorgerecht bijvoorbeeld: steak tartaar van tonijn (fijnhakken, beetje zout en peper) en een eidooier erop. Pocheer als je denkt dat je doet gaat aan een rauw ei. Doe er een lintje van komkommer bij, een zoetzuur van komkommer (link:), zoetzuur komkommersap en maak een koekje van parmezaan door er een hoopje van te maken en te laten smelten in een hete oven op een bakplaat. Afkoelen, draaien in een kekke vorm en daar de tartaar in serveren.

Perfect gehospiteerd
We worden perfect gehospiteerd op deze avond. Organisator VENUEZ (vakblad dat ieder jaar deze prestigieuze horecaprijzen uitreikt) maakt er werk van. In de wat het lijkt balzaal van het Amsterdamse Okura wordt voor een krappe vierhonderd man gekookt en perfect in time gepresenteerd. De eend van het hoofdgerecht is niet helemaal krokant, maar wat let het. Het is een prachtig visitekaartje voor de Aziatische keuken. Kijk voor een goed gebakken stukje eendenborst naar mijn kerstdiner, maar marineer deze eerst in hoisinsaus. Kun je zelf maken, maar de toko verkoopt uitstekende (zelfgemaakte) saus. Grill wat groenten (denk aan groene asperges, bimi en rode ui) en maak een sausje van gevogeltefond dat je tot een kwart inkookt, een kopje groene thee, een lepel 5-spicekruiden, een drupje honing en breng eventueel op smaak met peper en zout.

Prijzen
Maar naast het eten gaat het natuurlijk om de prijzen. Het meest glamorous feestje van de stad zocht idem locaties. Welke koffiebar is de beste van het land? Bleken er twee, trouwens: Coofee Bru en Starbucks The Bank in Amsterdam. Het beste restaurantconcept ging naar Restaurant aan Zee in Oostvoorne, omdat het duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan. Het beste hotelconcept is een leuke: The Student hotel in Rotterdam. Vele faciliteiten voor de jonge klandizie, die de sociale interactie doet bevorderen.

Voor ons ging het om het eten. Om de glamour. Om de liefde voor het vak: hospitality. Het doet ons deugd dat er, ondanks de recessie, nog genoeg ideeën worden uitgevoerd die ervoor zorgen dat de Nederlandse hotelwereld floreert. We zijn geen Amerika of Dubai, maar in ons kleine landje zorgen we er wel voor dat toeristen en gasten tot in de details worden verwend. En een organisatie als VENUEZ zorgt ervoor dat de concurrentie gevoed wordt met motivatie. Zoals het hoort!

Kijk voor alle prijswinnaars en extra informatie op VENUEZ.

Lees iedere vrijdag Foodporn. Culinaire verhalen die er toe doen. Tips, suggesties? Mail de redactie, we komen naar je toe. 

Volg Mark Wagemakers ook op Twitter 

Mark is tevens de auteur van ‘Het roze boekje’

Geef een reactie

Laatste reacties (0)